ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αποκαθίσταται ο Αγ. Νικόλαος Καναλίων

αποκαθίσταται-ο-αγ-νικόλαος-καναλίων-714867

Τον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου Καναλίων, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο της συντήρησης και αποκατάστασής του, με προϋπολογισμό 592.000 ευρώ, επισκέφθηκαν σήμερα η Γενική Γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, παρουσία της δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Ελένης Λαΐτσου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός, «αυτό το έργο είναι ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας για τη Μαγνησία. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι παρεμβάσεις, που ήδη ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, έχουν σαν στόχο να απομακρύνουν άμεσους κινδύνους και να επιτρέψουν να λειτουργήσει και πάλι το μνημείο με ασφάλεια. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος με ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και παράλληλα να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα με τα έργα αυτά στηρίζουμε θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι χτισμένος σε μικρό έξαρμα του εδάφους, στην ανατολική όχθη της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Κάρλας και σε μικρή απόσταση νότια του χωριού Κανάλια της Δημοτικής Ενότητας Κάρλας Μαγνησίας. Είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο και χρονολογείται στα τέλη του 12ου ή στον 13ο αι.

Σε κάτοψη, ο ναός έχει σχήμα επιμήκους παραλληλογράμμου με εξωτερικές διαστάσεις 10,45Χ5,25μ περίπου, χωρίς την τρίπλευρη κόγχη του ιερού και τυπολογικά ανήκει στους μονόχωρους δρομικούς καμαροσκέπαστους. Κοσμείται από τρία αλλεπάλληλα ζωγραφικά στρώματα, το παλαιότερο, του δεύτερου μισού του 13ου αι., το δεύτερο του 17ου αι. και το νεώτερο του 18ου αι. Δέχτηκε επισκευές κατά τον 17ο αι. και το δεύτερο μισό του 18ου αι., ενώ κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα ερειπώθηκε, πιθανότατα εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Φορέας Υλοποίησης του έργου αποκατάστασης είναι η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κύριος του έργου το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Ιούνιο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου