ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία

παρεμβάσεις-για-την-πολιτική-προστασ-816

Ζήτησε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου από το γενικό γραμματέα κ. Γεωργιάδη

Την επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου για θέματα πολιτικής προστασίας, την ενίσχυση με εξοπλισμό και προσωπικό, τη διάνοιξη του δρόμου Κερασιάς-Βενέτου ήταν μερικές από τις παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γεωργιάδη που βρέθηκε στο Βόλο.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, καθώς περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, με πολλές πεδινές αγροτικές εκτάσεις, αλλά και ένα μεγάλο ορεινό όγκο με δασικές εκτάσεις, αρκετές από τις οποίες είναι δύσβατες.

Οι ενέργειες του Δήμου αποσκοπούν στην αποτροπή εκδήλωσης ή επέκτασης κάποιας πυρκαγιάς σε δύσβατη κατάφυτη περιοχή που ενδεχομένως να αποτελέσει πηγή μεγάλων κινδύνων. Γι’ αυτό από αυτή την περίοδο ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αρχίζει να κινείται με επίκεντρο τη θερινή περίοδο και τις πυρκαγιές, ενώ το χειμώνα το επίκεντρο ήταν οι πλημμύρες και οι επιπτώσεις στην αγροτική οδοποιία, το επαρχιακό οδικό δίκτυο, τις αγροτικές εκτάσεις.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Λαΐτσου «Ο δήμος περιλαμβάνει τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, αλλά και μεγάλο κατάφυτο ορεινό όγκο και ανά πάσα στιγμή είμαστε σε ετοιμότητα. Με περιορισμένους πόρους και προσωπικό, όμως χρειαζόμαστε στήριξη από την πολιτεία. Σε πόρους, σε εξοπλισμό.

Επίσης πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ένα δίκτυο μεταξύ των δήμων, ώστε να υπάρχει συνεισφορά και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε και το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται να είναι ασφαλείς. Και οι καλλικρατικοί Δήμοι με το γεωγραφικό τους εύρος προσπαθούν να ανταποκριθούν στις νέες καταστάσεις.

Η ίδια αναφερόμενη στην επίσκεψη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου κ. Γεωργιάδη, τόνισε πως ήταν πολύ σημαντική, όπως και η παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γεωργακόπουλου, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άρρηκτα δεμένη με την Πολιτική προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Ως Δήμος- ανέφερε η κ. Λαΐτσου – ζητήσαμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τον γενικό γραμματέα. Πρώτον, να υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία για την πολιτική προστασία, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ μειωμένη. Δεύτερον, να ενισχυθεί με προσωπικό η υπάρχουσα δομή έστω και με συμβασιούχους που θα μπορούσε να βοηθήσει σε διάφορα επίπεδα. Τρίτον, χρειαζόμαστε νέο εξοπλισμό. Τέταρτον, θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόνοια για το Βένετο που περικλείεται από πυκνές δασικές εκτάσεις χωρίς να υπάρχουν ζώνες πυρόσβεσης.

Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να διαμορφωθεί οδική σύνδεση μεταξύ Κερασιάς-Βενέτου. Πρόκειται για ενέργειες που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της πολιτικής προστασίας στην περιοχή μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου