ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Να ολοκληρωθεί το αρδευτικό Κάρλας

να-ολοκληρωθεί-το-αρδευτικό-κάρλας-33480

Να ολοκληρωθεί το αρδευτικό Κάρλας

Υπέρ της άμεσης έναρξης των εργασιών για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου και την παρέμβαση στο Υπουργείο σε συνεργασία και με την Περιφέρεια για τροποποίηση του έργου της ανόρυξης των υδρευτικών γεωτρήσεων τάχτηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, που συνεδρίασε την Παρασκευή με την παρουσία και του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού.

Μιλώντας για το έργο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών, τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ απάντησε στα πολλά ερωτήματα των παρευρισκόμενων δημοτικών συμβούλων και κατοίκων για τα έργα της Κάρλας.

Ο ίδιος υπογράμμισε την μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία της Κάρλας για την ανάπτυξη της περιοχής και ότι η Περιφέρεια καταβάλλει όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για να μην κινδυνεύσει το όλο έργο.

Από την πλευρά της η κ. Καρατζά, εκ μέρους της ΕΥΔΕ Κάρλας, σημείωσε ότι οι εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 10% – 15%, ενώ αντίστοιχα το έργο των υδρευτικών γεωτρήσεων σε ποσοστό 65%. Και στα δυο έργα οι εργασίες έχουν σταματήσει ενώ εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρος κ. Αναγνώστου σημείωσε μεταξύ άλλων τις ενέργειες του ΤΕΕ Μαγνησίας για την ανάδειξη των ζητημάτων της Κάρλας και τόνισε την ανάγκη προώθησης όλων των απαραίτητων διαδικασιών.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να προωθηθεί η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου που θα συμβάλλει, αφενός στην ανανέωση των νερών της λίμνης, αφετέρου θα λύσει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα χιλιάδων παραγωγών της περιοχής που αφορά την άρδευση των καλλιεργειών τους και συμπλήρωσε ότι «είναι λάθος να συνδέονται τα έργα του αρδευτικού δικτύου και των υδρευτικών γεωτρήσεων, καθώς έχουν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και το μόνο κοινό στοιχείο είναι ο ίδιος εργολάβος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η καθυστέρηση στις εργασίες των υδρευτικών γεωτρήσεων δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν τις εργασίες στο αρδευτικό δίκτυο, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαΐτσου, που σημείωσε ότι είναι λάθος να στοχοποιούνται οι κάτοικοι του Ριζομύλου ως υπαίτιοι για το σταμάτημα των εργασιών στις υδρευτικές γεωτρήσεις, καθώς οι λόγοι της διακοπής των εργασιών είναι καθαρά οικονομικοί.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή η στάση των κατοίκων του Ριζομύλου είναι σεβαστή καθώς προτάσσουν την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής τους, γι’ αυτό και όπως τονίστηκε θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική ενεργοποίηση των φορέων, ώστε να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του έργου των υδρευτικών γεωτρήσεων.

Τοποθετήσεις έκαναν οι Αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.

Τελικά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και η οποία ομόφωνα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία, πρώτον η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου και δεύτερον, η τροποποίηση του έργου της ανόρυξης των υδρευτικών γεωτρήσεων, ώστε να μην προκληθούν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή.

Το «παρών» στη συνεδρίαση επίσης έδωσαν μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής ,ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλτσογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Π. Μπατζιάκας, Γ. Κίτσιος, καθώς και η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Ξένια Καρατζά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου