Στο πρόγραμμα LIFE ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Τελευταία ενημέρωση: 2013-01-05, 14:39:37
Στο πρόγραμμα LIFE  ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου η συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE που σχετίζεται με την προστασία του Κιρκινεζιού. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επιστημονική ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, ενώ ο Δήμος συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας - εταίρος.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου παρουσίασε το πλαίσιο δράσης, τους σκοπούς και τις ενέργειες του προγράμματος.

Υπογράμμισε δε τη συμβολή στη διασφάλιση του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ τόνισε πως ο Δήμος έχει χρέος να συμμετέχει σε δράσεις που προστατεύουν τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής. 

Το Κιρκινέζι είναι ένα είδος γερακιού το οποίο εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας καθώς και στους υπόλοιπους πεδινούς και ορεινούς όγκους αλλά και στα χωριά, ενώ τα τελευταία χρόνια απειλείται με εξαφάνιση. 
Το Κιρκινέζι είναι το κοινότερο γεράκι στην Ελλάδα και την Ευρώπη και συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. 

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει τίτλο «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υλοποίησή του θα διαρκέσει έως τις 31/05/2016.
Έχει περιοχή υλοποίησης τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) θεσσαλικού κάμπου, Κάρλας και Μαυροβουνίου. 
Φορέας - Συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας, ενώ Συνεργαζόμενοι Φορείς - Εταίροι είναι: ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ο Φορέας Διαχείρισης λίμνης Κάρλας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και η Nature Conservation Consultants ΕΠΕ (NCC).

Το έργο έχει ήδη αποκτήσει την υποστήριξη διαφόρων τοπικών φορέων, γεωργικών συνεταιρισμών και ΜΚΟ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μέσω της χρηματοδότησης που θα λάβει, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα μπορέσει μεταξύ άλλων να αγοράσει αυτοκίνητο που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Δήμου μετά το τέλος του προγράμματος, να αγοράσει αναλώσιμα υλικά, να αποκτήσει χωρίς οικονομική επιβάρυνση μελέτες και σχέδια διαχείρισης για αγροτικές, λιβαδικές και υγροτοπικές περιοχές του Δήμου και άλλα.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=