ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Νέους υδάτινους πόρους αναζητά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

νέους-υδάτινους-πόρους-αναζητά-ο-δήμο-66154

Ενέργειες για την αξιοποίηση νερών από πηγές της ευρύτερης περιοχής έχει ξεκινήσει η ΔΕΥΑΡΦ, θέλοντας αφενός να υδροδοτήσει με πηγαίο νερό τους οικισμούς, αφετέρου να εξοικονομήσει χρήματα και δαπάνες που γίνονται στο πλαίσιο της λειτουργίας των υδρευτικών γεωτρήσεων σε μια εποχή με ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες.

Επί τάπητος έχει θέσει το ζήτημα της παροχής ποιοτικού νερού στους δημότες η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, ενώ προσπαθεί να αξιοποιήσει και κονδύλια από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε μια περίοδο μάλιστα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναδεικνύει το ζήτημα της διαχείρισης υδατικών πόρων, ο Δήμος προχωρεί σε συγκεκριμένες ενέργειες διαφύλαξης του πολύτιμου αγαθού, του νερού.

Ήδη η ΔΕΥΑΡΦ που αποτελεί την κύρια επιχειρησιακή μονάδα του Δήμου σε τέτοιου είδους ζητήματα, έχει προχωρήσει στη διερεύνηση της πηγής «Μάννα» στο Περίβλεπτο. Σε εκείνη την περιοχή υδροδοτούνται ήδη μέσω υδρευτικής γεώτρησης που λειτουργεί, αρκετά δημοτικά διαμερίσματα, όπως το Περίβλεπτο, η Κοκκίνα, ο Άγιος Δημήτριος, τα Κοκκαλέικα.

Όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτη που έγινε, από τη συγκεκριμένη πηγή ρέουν μέχρι και 100 κυβικά μέτρα νερού καθημερινά τα οποία δεν αξιοποιούνται εδώ και χρόνια. Αμέσως λοιπόν ετέθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡΦ κ.κ. Μαργαριτόπουλο και Κουκότσικα, το ζήτημα της αξιοποίησης των χαμένων αυτών ποσοτήτων νερού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το νερό από τη συγκεκριμένη πηγή θα μπορούσε να διοχετευθεί μέσω αγωγού στη δεξαμενή από την οποία υδροδοτείται η ευρύτερη περιοχή του Περιβλέπτου.

Μια προμελέτη που έχει εκπονηθεί προς αυτή την κατεύθυνση καθορίζει το ύψος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, όπως η κατασκευή του αγωγού, στα 320.000 ευρώ. Μάλιστα το μήκος του αγωγού μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χιλιόμετρα.

Από τη Δημοτική Αρχή τονίζεται πως πρόκειται για ένα υλοποιήσιμο έργο η μεταφορά νερού από την πηγή «Μάννα» στη δεξαμενή του Περιβλέπτου, ενώ ο Δήμος θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης, μόλις ανοίξει πρόσκληση από το ΕΣΠΑ. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει αξιοποιηθεί ένα σημαντικό απόθεμα κατάλληλου πηγαίου νερού, τουλάχιστον για οκτώ μήνες, ενώ δεν θα υπάρχει και εξάρτηση, με το συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος, από τις υδρευτικές γεωτρήσεις.

Η παρέμβαση της υδρομάστευσης είναι εφικτή να γίνει στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής και της ενίσχυσης των συνθηκών για την καλύτερη δημόσια υγιεινή.

Παράλληλα, από τη ΔΕΥΑΡΦ εξετάζεται η περίπτωση της αξιοποίησης ανενεργούς υδρευτικής γεώτρησης που έχει ανορυχθεί στην περιοχή της Κερασιάς.

Επίσης, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί υδρευτική γεώτρηση στη Χλόη η οποία είναι αναξιοποίητη με στόχο τη μεταφορά του νερού στη δεξαμενή της περιοχής. Έχουν γίνει δοκιμαστικές αντλήσεις και το νερό είναι κατάλληλο, ενώ θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική λύση στη Χλόη ως προς την επάρκεια νερού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου