ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το πραγματικό όνομα του Ρήγα στο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού

το-πραγματικό-όνομα-του-ρήγα-στο-βιβλί-140791
Με επιστολή της η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου – Ρήγα συγχαίρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τους συγγραφείς του βιβλίου Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού διότι στο 8ο Κεφάλαιο «Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής», σελ. 58-61, αναγράφουν το όνομα που ο ίδιος ο Ρήγας χρησιμοποιούσε στα βιβλία του και στους χάρτες του.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα Δημ. Καραμπερόπουλος, το αναγραφόμενο μέχρι πρόσφατα «Φεραίος» ως επώνυμο του Ρήγα, ο ίδιος ουδέποτε το χρησιμοποίησε ούτε το ανέγραψε στα έργα του. Του το πρόσθεσαν το 1832 ο Κων. Κούμας και Χριστόφορος Περραιβός και οι μετέπειτα συγγραφείς.
Μετά την απάλειψη κατά το 1995 από το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού του ανιστόρητου «Αντώνιος Κυριαζής» σαν δήθεν πραγματικού ονόματος του Ρήγα Βελεστινλή, οι συγγραφείς του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄Δημοτικού υλοποιώντας τις σχετικές μελέτες καθώς και τα πορίσματα των Διεθνών Συνεδρίων που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία (πρόσφατα με επιτυχία διοργανώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ρήγα και τη γενέτειρά του) αποκατέστησαν πλήρως το όνομα του εθνεγέρτη και επαναστάτη «Ρήγα Βελεστινλή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου