ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

H περιουσία του Δήμου Ρήγα Φεραίου

h-περιουσία-του-δήμου-ρήγα-φεραίου-147784

Η έκθεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπως εκπονήθηκε από τα μέλη της επιτροπής απογραφής και ελέγχθηκε από τους ορκωτούς λογιστές, παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η έκθεση περιελάμβανε την οικονομική κατάσταση του Δήμου την 1η Ιανουαρίου 2011, την πρώτη ημέρα δηλαδή της λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου μετά από τη συνένωση των πρώην Δήμων Φερών και Κάρλας καθώς και της Κοινότητας Κεραμιδίου καθώς και τα οφειλές, τις υποχρεώσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα και τις απαιτήσεις που άφησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο νεοσύστατος Δήμος Ρήγα Φεραίου παρέλαβε οφειλές και υποχρεώσεις από τους πρώην Δήμους Φερών και Κάρλας και την Κοινότητα Κεραμιδίου το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Αφαιρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και τις απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους που συνολικά άγγιζαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, τελικά το «οικονομικό άνοιγμα» ξεπερνά τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό οι οφειλές που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή από τις επιχειρήσεις του Δήμου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής κ. Κουκότσικας δήλωσε: «Αναλάβαμε ως επιτροπή την απογραφή της κινητής και ακίνητης δημοτικής περιουσίας, προκειμένου να γνωρίζουμε ποια είναι η περιουσία του νέου Δήμου Ρήγα Φεραίου. Δυστυχώς η πληροφορία αυτή δεν υπήρχε καταγεγραμμένη στους Δήμους που συνενώθηκαν και γι’ αυτό έπρεπε να κάνουμε εκ νέου την καταγραφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής η περιουσία του Δήμου σε εκτάσεις αυξήθηκε κατά 19.000 στρέμματα. Ακόμα, καταγράφηκαν οικόπεδα και κτήρια τα οποία θα ανήκουν πλέον στην περιουσία του Δήμου. Σε μία συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση λόγω της συνεχής μείωσης των τακτικών εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης, εκτιμώ ότι με την απογραφή δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές που υπάρχουν και να κατοχυρώσουμε προστιθέμενη αξία στο Δήμο μας».

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως «με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε και η οποία ήταν πολύ δύσκολη, ξεκινήσαμε έναν αγώνα για να μειώσουμε τις οφειλές και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας σε ένα μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο, ενώ την ίδια ώρα τα έσοδα από τους κρατικούς πόρους μειώνονταν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Και πράγματι από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι και σήμερα, έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα που φέρνουν το Δήμο σε μια οικονομική σταθερότητα και μια σταδιακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, χωρίς μάλιστα να έχουμε λάβει και κάποιο δάνειο.
Έτσι μέσα σε αυτό το διάστημα εξοφλήσαμε πάνω από 2 εκ. ευρώ παλιές οφειλές, ενώ παράλληλα εξοφλούμε και τις τιμολογημένες υποχρεώσεις που δημιουργούνται στη δική μας θητεία.

Βέβαια σε όλο αυτό διάστημα αντιμετωπίζουμε το έργο της καθημερινότητας, υλοποιούμε διάφορες δράσεις και ξεκινούμε έργα υποδομής, επειδή διεκδικούμε με σθεναρότητα και συστηματικότητα τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Εργατικότητα, οργάνωση και διαφάνεια είναι το τρίπτυχο των ενεργειών μας για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Και επειδή δεν δημιουργούμε πολλές ανεξόφλητες υποχρεώσεις από το 2011 και μετά, σταδιακά θα έχουμε αποσβέσει σχεδόν όλες τις οφειλές που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές».

Παράλληλα η ίδια τόνισε «τη συμβολή των μελών της επιτροπής απογραφής αλλά και των ορκωτών λογιστών για την συγκρότηση της έκθεσης η οποία αποτελεί την ακτινογραφία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου, όπως την παραλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή την 1η Ιανουαρίου 2011. Πλέον με την απογραφή της περιουσίας αποκτούμε ένα πολύτιμο εργαλείο για να πορευτούμε στη συνέχεια αξιοποιώντας τους πλούσιους πόρους που διαθέτουμε ιδίως ως προς την ακίνητη περιουσία».

Η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου αποτιμάται στα 90 εκατομμύρια ευρώ, με το συντριπτικό ποσοστό της αξίας να προέρχεται από τις γεωργικές εκτάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου