Διεθνές συνέδριο για το Ρήγα στο Βελεστίνο

Τελευταία ενημέρωση: 2012-10-01, 12:05:37
Διεθνές συνέδριο για το Ρήγα στο Βελεστίνο

Θεσμό αποτελεί το 6ο Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» Αρχαιολογία-Ιστορία-Λαογραφία, το οποίο θα διεξαχθεί στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή, το Βελεστίνο, από 4 έως Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 6 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου. Την διοργάνωση έχουν αναλάβει η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αδελφών Δεληγεώργη και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το Διεθνές Συνέδριο θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς που θα απευθύνουν στους παριστάμενους o πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δημήτριος Καραμπερόπουλος, παιδίατρος, διδάκτορας Ιστορίας της Ιατρικής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, οι συνδιοργανωτές του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελένη Λαΐτσου, Δήμαρχος Φερών, Νικόλας Δεληγεώργης, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδελφών Δεληγεώργη και Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου, Διευθύντρια της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επίσης θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της πολιτείας, πνευματικών ιδρυμάτων και φορέων.

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου, η Επιστημονική Εταιρεία διοργανώνει Έκθεση βιβλίων, περιοδικών και άλλα για τον Ρήγα. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι σύνεδροι και όσοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου, θα έρθουν σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος από τις εργασίες και μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για τον Ρήγα κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Τα εκτιθέμενα προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου στα οποία περιλαμβάνονται: Οι τρεις μέχρι σήμερα εκδόσεις των Απάντων των έργων του Ρήγα, τα αντίτυπα των Επαναστατικών του Ρήγα στις δέκα γλώσσες, που μέχρι σήμερα έχουν μεταφραστεί. Επίσης χειρόγραφα, μελέτες και βιβλία που έχουν γραφεί για τον Ρήγα και η γενικότερη παρουσία του Ρήγα σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες κ.λ.π.

Οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου, εκτός από την εναρκτήρια συνεδρίαση της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου. Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων για τον Ρήγα Βελεστινλή και τις αρχαίες Φερές. Στο πλαίσιο, παράλληλα, του Συνεδρίου, προγραμματίζεται ξενάγηση σε αρχαία μνημεία των Φερών, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 9 π.μ.-10.30 π.μ., από τις αρχαιολόγους Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και Πολυξένη Αραχωβίτη.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζουν οι : πρόεδρος Δημήτριος Καραμπερόπουλος, παιδίατρος, διδάκτορας Ιστορίας της Ιατρικής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, αντιπρόεδρος Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Διευθύντρια της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, γραμματέας Παναγιώτης Καμηλάκης, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ταμίας είναι ο Δημήτριος Κογκούλης, γραμματέας της Επιστημονικής Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. Μέλη είναι οι : Αρετή Πρίντζου, Αντιδήμαρχος Δήμου Φερών, Βασίλης Χατζηθεοδώρου, Δρ. Γεωπόνος, μέλος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Ευάγγελος Ντόντος, μέλος ΔΣ της ίδιας Επιστημονικής Εταρείας, Μαρία Καραθανάση, Βιβλιοθηκονόμος, μέλος επίσης του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας και Γεώργιος Κουζιώκας, μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας.

Την τιμητική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζουν οι : Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ι. Μαρκαντώνης, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Αθανάσιος Καραθανάσης, Καθηγητής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=