ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δημοπρατήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού

δημοπρατήθηκε-το-κέντρο-πολιτισμού-177435

Εκθεσιακός χώρος « Ρήγα Βελεστινλή» στο Βελεστίνο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η ανέγερση του Εκθεσιακού Χώρου-Κέντρου Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο. Το έργο δημοπρατήθηκε πριν μερικές μέρες με προϋπολογισμό 635.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή του θα προέλθει από πόρους του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα καλύψει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου, ενώ θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το συγγραφικό έργο, τη δράση και την προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή μέσα από ειδικά διαμορφωμένους χώρους προσαρμοσμένους στις σύγχρονες ψηφιακές και τεχνολογικές απαιτήσεις.

Το κτήριο θα περιλαμβάνει το ισόγειο και έναν όροφο. Το συνολικό εμβαδόν του θα αγγίζει τα 360 τετραγωνικά μέτρα. Το Κέντρο Πολιτισμού θα στεγάζεται επί της οδού Καραμανλή, απέναντι από την πλατεία της Υπέρειας Κρήνης, σε γωνιακό οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου και θα έχει πολυλειτουργικά χαρακτηριστικά.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως η περιοχή έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κτίριο, όπου θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα θα αποτελεί την πλέον οργανωμένη υποδομή για την προβολή του έργου του Ρήγα Βελεστινλή το όνομα του οποίου δόθηκε τιμητικά στο Κέντρο Πολιτισμού. Ενεργήσαμε άμεσα και προχωρήσαμε στην διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ συντάξαμε και τη μελέτη.

Πλέον ολοκληρώσαμε τη δημοπράτηση του έργου και σε λίγο καιρό αρχίζει η ανέγερσή του. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, γιατί ο Δήμος θα αποκτήσει μια νέα πολιτιστική, εκπαιδευτική και πνευματική υποδομή που θα μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές διαφυλάσσοντας έτσι την πλούσια πολιτιστική και ιστορική παράδοση του τόπου».

Το κτήριο

Το Κέντρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως Εκθεσιακός Χώρος και γενικά ως χώρος για την στέγαση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου – και άλλων δραστηριοτήτων πολιτισμού, περιλαμβάνει την ανέγερση ισογείου κτηρίου με πατάρι και στέγη. Η υποδομή που προτείνεται να κατασκευαστεί εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής για σύγχρονους πολιτιστικούς – εκπαιδευτικούς χώρους.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, πιο συγκεκριμένα οι χώροι του Πολιτιστικού Κέντρου αναπτύσσονται σε ισόγειο και όροφο-πατάρι. Στο ισόγειο υπάρχει ο χώρος εισόδου με ράμπα για ΑΜΕΑ, χώρος Γραμματείας, δύο γραφεία, μικρή κουζίνα w.c. για τον/τους απασχολούμενους και χώροι w.c. για το κοινό, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος – πολυχώρος εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

Στον όροφο- πατάρι υπάρχει ο χώρος Έκθεσης και το λεβητοστάσιο. Αυτός ο χώρος είναι επισκέψιμος από το ισόγειο με σκάλα και υπάρχει βοηθητικός ανελκυστήρας. Το πατάρι αναπτύσσεται περιμετρικά ενός μεγάλου κεντρικού αιθρίου.

Το κτίριο συνολικά θα έχει εμβαδόν 228,74 τ.μ. στο ισόγειο και 130,33 τ.μ. στο πατάρι, το οποίο θα προσμετρηθεί στη δόμηση. Η επικάλυψη του κτηρίου, στο διώροφο τμήμα του, θα γίνει με στέγη και στο ισόγειο με φυτεμένο δώμα. Το μέγιστο ύψος του κτιρίου θα είναι μικρότερο από το επιτρεπόμενο στην περιοχή δηλαδή 6,98 μ.

Η λειτουργία του κτηρίου διευκολύνεται με την ιεράρχηση των χώρων και την αναγνωσιμότητα τους από τους χρήστες – επισκέπτες. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην διασφάλιση της πολυλειτουργικής οργάνωσης των χώρων και στη δημιουργία ευέλικτου, πολυλειτουργικού εσωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο θα εξυπηρετήσει την στέγαση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου – και άλλων δραστηριοτήτων πολιτισμού καθώς και τον εκθεσιακό χώρο γύρω από την προσωπικότητα του Ρήγα, το όραμά του και το συγγραφικό του έργο.

Η προσαρμογή του κτίσματος στο περιβάλλον του αποτέλεσε βασική αρχή σχεδιασμού. Καθώς το κτίσμα χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή της Υπερείας Κρήνης, η επιλογή της φόρμας, της μορφής, των υλικών, των υφών και των χρωμάτων εμπνέεται από την τοπική λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών στην περιοχή αυτή.

Στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου έχουν ενσωματωθεί εφαρμογές που στοχεύουν στην μείωση της ενέργειας που θα καταναλώνει η πολιτιστική υποδομή και την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης στους χώρους του κτηρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου