Μείον… 30% οι πόροι στο Δήμο Ρ. Φεραίου

Τελευταία ενημέρωση: 2012-09-03, 12:57:30
Μείον… 30% οι πόροι στο Δήμο Ρ. Φεραίου

Την ανάγκη αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για τη μισθοδοσία του προσωπικού και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και επενδύσεων για έργα επισημαίνει η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου ενόψει και των νέων κινητοποιήσεων για κλείσιμο των Δήμων, όπως αποφασίστηκε από την ΚΕΔΕ για τις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τη ροή της κρατικής χρηματοδότησης το τελευταίο διάστημα «οι ΚΑΠ μειώθηκαν τον Ιούλιο του 2012 κατά 30%, ενώ η συνολική μείωση σε σχέση με το 2010 είναι 60%. Η οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους Δήμους, είναι οριακή και δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το μέγεθος των αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει με τον Καλλικράτη. Οι Δημοτικές Αρχές δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα για να τακτοποιήσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες τους με τα διαρκώς όλο και λιγότερα χρήματα που λαμβάνουν από το Κράτος. Ενδεικτικά για το Δήμο Ρήγα Φεραίου να αναφέρουμε ότι ενώ το 2010 λαμβάναμε μηνιαία χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από τους ΚΑΠ, αυτή σταδιακά μειώθηκε σε 130.000 ευρώ και τον Ιούλιο 2012 σε 90.000 ευρώ. Και όσα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα μπορεί να υπάρχουν, αυτά εξαντλούνται από τα διάφορα μικρά έργα που υλοποιούμε, γιατί, από τη ΣΑΤΑ που αφορά τέτοιου είδους παρεμβάσεις, δεν δόθηκε φέτος ούτε ένα ευρώ.

Η μόνη πηγή άντλησης χρημάτων για την υλοποίηση μεγάλων έργων ή ακόμη και μικρότερων παρεμβάσεων καθώς και δημιουργίας κοινωνικών δομών είναι ουσιαστικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια δηλαδή το ΕΣΠΑ, όπου ευτυχώς έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ενδεικτικά να επισημάνουμε πως στο Δήμο Ρήγα Φεραίου έχουμε προωθήσει μέσω ΕΣΠΑ έργα, όπως η ανάπλαση της πλατείας του Ρολογιού στο Βελεστίνο, η ανάπλαση της πλατείας του Περιβλέπτου, η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού για τον Ρήγα Βελεστινλή, η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στις τρεις περιοχές Βελεστίνο, Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο, Αγ. Γεώργιο.

Αλλά και πάλι απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για την άντλησή τους, με αποτέλεσμα να περνά αρκετός καιρός, ώστε οι δημότες να νιώσουν τις θετικές συνέπειες υλοποίησης των έργων.

Την ίδια στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης οι δημότες αδυνατούν όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενδεικτικά, στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου οι οφειλές αγγίζουν τα 200.000 ευρώ.

Αυτά τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά των αδιέξοδων συνθηκών λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και τη λιτότητα του μνημονίου.

Παράλληλα, κινδυνεύουν πολλές δομές και υπηρεσίες των Δήμων που στηρίζουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές, όπως τους Παιδικούς Σταθμούς, ενώ δημιουργούμε και νέους, όπως το ΚΔΑΠ μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι προέρχονται από πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ).

Για κάθε αίτηση λοιπόν ενδιαφερομένου γονέα που εγκρίνεται από το πρόγραμμα, ο Δήμος λαμβάνει ένα ποσό που θα καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των δομών αυτών.

Φέτος οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν, είναι αυξημένες από πέρυσι, ενώ τα χρήματα που θα δοθούν, θα είναι λιγότερα.

Η 24ωρη κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης ήταν η αρχή των κινητοποιήσεων μέχρι να βρεθεί λύση και οι Δήμοι να «ανασάνουν» οικονομικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να διασώσουμε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διαφυλάξουμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή των τοπικών μας κοινωνιών.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=