Κινδυνεύει η ενίσχυση των αγροτών

Τελευταία ενημέρωση: 2012-08-17, 11:30:19
Κινδυνεύει η ενίσχυση των αγροτών

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς επίσης και των αρμόδιων φορέων, όπως του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου σχετικά με την αντιμετώπιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί οι βαμβακοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής από το πράσινο σκουλήκι.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι ζημιές αγγίζουν και στο 60%, ενώ αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ρήγα Φεραίου επικοινώνησαν τις προηγούμενες ημέρες με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αναφέροντας το πρόβλημα που έχει προκύψει και ζητώντας την συνδρομή του στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την πολύ χαμηλή παραγωγή, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για χαμηλή ενίσχυση από τα διάφορα χρηματοδοτικά πλαίσια.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αντέδρασε άμεσα και μέσω των γεωπόνων του απέστειλε στους προαναφερθέντες φορείς και υπηρεσίες επιστολή, όπου επισημαίνονται τα εξής: «Είναι γνωστό το γενικότερο πρόβλημα με τους μεγάλους πληθυσμούς πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες στη Θεσσαλία τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Φαίνεται ότι η 2η γενιά του σκουληκιού έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε καλλιέργειες βαμβακιού σε όλες τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δήμου μας.

Ζημιές τέτοιες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 60% πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (παραγωγές κάτω των ηρτημένων ανά τοπική-δημοτική ενότητα).

Καλούμε τις υπηρεσίες σας να στείλουν κλιμάκια στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης. Η πλήρης αποσύνδεση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από την παραγωγή φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αφού με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξουν αγροτεμάχια με παραγωγές κάτω των 100 κιλών /στρ.».

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως οι αγρότες στο χώρο των βαμβακοκαλλιεργειών έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά στην παραγωγή τους από το πράσινο σκουλήκι και γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται την στήριξη από τους αρμόδιους φορείς. Εμείς ως Δήμος καλούμε τις υπηρεσίες και τους φορείς να μεταβούν άμεσα στην περιοχή μας και να κάνουν τις εκτιμήσεις, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και με την ενίσχυση των αγροτών. Για την περιοχή μας το αγροτικό εισόδημα και η παραγωγή αποτελούν πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής και για το λόγο αυτό προσπαθούμε για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο Δήμο μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στους αγρότες οι οποίοι εκτός από την οικονομική κρίση έχουν να αντιμετωπίσουν και αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να πλήξουν την σοδειά τους».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=