Εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για το δάσος Κερασιάς

Τελευταία ενημέρωση: 2012-08-14, 12:23:44
Εκπόνηση διαχειριστικής  μελέτης για το δάσος Κερασιάς

Στην εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για το δάσος Κερασιάς θα προχωρήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησής του από τον τοπικό δασικό συνεταιρισμό και της εξασφάλισης της οικονομικής δραστηριότητας των μελών του, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα η μελέτη αυτή να επεκταθεί και στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις του δήμου, όπως αυτές των Καναλίων.

Την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που διαθέτει ο Δήμος στο πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης προωθεί η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι κρατικοί πόροι μειώνονται διαρκώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντλήσει πόρους με τα μέσα που διαθέτει συμβάλλοντας έτσι και στην ενεργοποίηση τοπικών φορέων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Από το Δήμο Ρήγα Φεραίου εκτιμάται πως υπάρχουν οι σύλλογοι, οι συνεταιρισμοί και οι οργανώσεις για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση και την αντιμετώπιση σημαντικών αναπτυξιακών ζητημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα προχωρήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα στην εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για το δάσος Κερασιάς το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί πηγή ενεργοποίησης των κατοίκων πάντοτε με όχημα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό γύρω στα 65.000 ευρώ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανασύνταξη του διαχειριστικού χάρτη, το σχεδιασμό και την οργάνωση της δασοπονικής δραστηριότητας. Ακόμη θα γίνεται υπολογισμός του ξυλοαποθέματος και της προσαύξησης όγκου.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη όλων των συνθηκών που επικρατούν στο δάσος και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Μάλιστα ειδική μέριμνα θα δίνεται και στο ζήτημα της προστασίας του δάσους, αφού θα καθοριστούν οι περιοχές που θα είναι δυνατή η υλοτόμηση. Επιπλέον, δασικές εκτάσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές όπως αυτή των Καναλίων και θα διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί στην ίδια μελέτη να συμπεριληφθούν και αυτές οι περιοχές.

Στην περιοχή της Κερασιάς δραστηριοποιείται δασικός συνεταιρισμός ο οποίος μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση του δάσους με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη για την εφαρμογή της.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου «διαρκής στόχος μας είναι η στήριξη στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας για την καλύτερη εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στην εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για το δάσος Κερασιάς, προκειμένου πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού για το περιβάλλον να υπάρξει καλύτερη αξιοποίησή του από τον δασικό συνεταιρισμό. Ήδη φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε την εκπόνηση της μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει τα αναγκαία στοιχεία για να μπορεί να εφαρμοστεί. Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να συνεχίσει τη δράση του ο δασικός συνεταιρισμός και τα 20 μέλη του να έχουν απασχόληση. Παράλληλα δημιουργούνται και οι συνθήκες για την καλύτερη προστασία του δάσους, αφού οριοθετούνται τα σημεία, όπου είναι δυνατή η υλοτόμηση, ενώ θα αντιμετωπίσουμε και την παράνομη υλοτόμηση. Ακόμη θα εξεταστεί η δυνατότητα να δοθούν και κάποιες ποσότητες ξύλων στις οικογένειες της περιοχής για να καλύψουν οικιακές ανάγκες». 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
8
=