ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διαβούλευση στον Αλμυρό για Α.Π.Ε

διαβούλευση-στον-αλμυρό-για-α-π-ε-280529

Οι κάτοικοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών σεναρίων

Δημόσια τοπική διαβούλευση επιλογής ενός εκ των τεσσάρων σεναρίων που έχει μελετήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την χωροθέτηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε σχέση με το τοπίο και τους τοπικούς πόρους στο Δήμο Αλμυρού είναι σε εξέλιξη στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.almyros-city.gr).

Στόχος είναι η διαμόρφωση της τοπικής χωρικής στρατηγικής για τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ (Αιολικά, Φωτοβολταϊκά, Βιομάζα), με βάση την οποία θα διαμορφωθεί ένα τοπικό σχέδιο δράσης που θα ενσωματωθεί στα τοπικά αναπτυξιακά και χωροταξικά σχέδια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Κάθε κάτοικος του Δήμου μπορεί να επιλέξει ένα από τα τέσσερα σενάρια που δημιούργησε για το σκοπό αυτό η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να επιλεγεί η χωρική στρατηγική για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Δήμο Αλμυρού.

Τα σενάρια σύμφωνα με την μελέτη αφορούν το πρώτο στο να δοθεί μεγάλη έμφαση στην προστασία του τοπίου, το δεύτερο στο να επιτευχθεί η ισορροπία του τοπίου με τα ΑΠΕ με έμφαση στην προστασία του τοπίου, το τρίτο αφορά στην ισορροπία ΑΠΕ – τοπίου με έμφαση στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και το τέταρτο σενάριο αφορά μόνο στην μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Όπως τονίζεται από την Δημοτική Αρχή, η παραπάνω διαδικασία εγκαινιάζει μια καινοτόμο άμεση συμμετοχική διαδικασία που συνδυάζει τη χρήση του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής πύλης του Δήμου με την αξιοποίηση της τοπικής εμπειρίας κάθε κατοίκου.

«Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις απόψεις των κατοίκων και η διαβούλευση γίνεται γιατί θα εντάξουμε στα επίσημα έγγραφά της πρότασης μας (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Χωροταξικά Σχέδια) την βούληση των κατοίκων για το συγκεκριμένο θέμα», σημειώνει ο Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος. Τονίζεται πως η ηλεκτρονική διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου και η διαδικασία επιλογής σεναρίου και η ανάπτυξη της χωρικής στρατηγικής του Δήμου Αλμυρού για τις ΑΠΕ, γίνεται στο πλαίσιο του πρότυπου ερευνητικού διακρατικού προγράμματος ΕΝERSCAPES, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, ειδικά στην περιοχή του Αλμυρού που έχει πληγεί στο παρελθόν από βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε περιοχές υψηλής αισθητικής (αξιόλογες παραλίες), είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην σχέση εγκαταστάσεων ΑΠΕ και τοπίου. Άλλωστε η περιοχή διαθέτει ένα πλούσιο σχετικά φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον με μια πληθώρα θέσεων στο χώρο, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιοχές ενδιαφέροντος.

Αρκετές από τις περιοχές αυτές είναι σημαντικές και παρουσιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις σημαντική επισκεψιμότητα (Δάσος Κουρί, Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανάβρας, ακτές κολύμβησης, Ιερά Μονή Ξενιάς κ.α.), ενώ άλλες που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς έχουν ενταχθεί σε σχέδια ανάδειξης και αξιοποίησης (λίμνες και αρχαιολογικός χώρος Ζηρέλια, Παλιός Πλάτανος, αναστήλωση παλαιάς Κάτω Μονής Ξενιάς).

Επίσης μια σειρά από μικρότερα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης περιοχών μπορούν να ενεργοποιηθούν εφόσον εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση (Αρχαία Άλος, μονοπάτια – φαράγγια – γεφύρια Όθρυος). Ακόμη και οι δύο πολεοδομικές μελέτες των χωριών Κωφοί και Κοκκωτοί (οι οποίες ολοκληρώνονται) βρίσκονται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος.

Τονίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει 30 άτομα και από τα τέσσερα σενάρια πρώτο είναι το δεύτερο με 13 ψήφους, δεύτερο είναι το πρώτο σενάριο με επτά ψήφους και ακολουθούν το τρίτο με έξι ψήφους και το τέταρτο με τέσσερις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου