ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης

εκδηλώσεις-ιστορικής-μνήμης-887967

Διοργανώνονται στα Κανάλια για την πυρπόληση του χωριού από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και τιμής διοργανώνονται από την ερχόμενη Τετάρτη 16 μέχρι και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στα Κανάλια για τη μαύρη επέτειο της πυρπόλησης του χωριού από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Οι ιστορικές πηγές και τα αρχεία πληροφορούν ότι 79 χρόνια πριν, στις 16 Νοεμβρίου του έτους 1943 ημέρα Τρίτη, στις 6 η ώρα το πρωί οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στα Κανάλια με αμφίβια οχήματα από την περιοχή της λίμνης Κάρλας – Βοιβηίδας, με άγριες και καταστροφικές διαθέσεις. Εκαψαν, δολοφόνησαν, χτύπησαν, πυρπόλησαν, ανατίναξαν, βύθισαν ή έσπασαν τις βάρκες των ψαράδων της λίμνης. Στα αρχεία του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ αναφέρεται:

«16/11/43, Ωρα 6η Ι. Γερμανική Φάλαγξ από 50 αυτοκίνητα εισήλθεν αιφνιδιαστικώς εις ΚΑΝΑΛΙΑ. Οι Γερμανοί εκύκλωσαν το χωριό και άρχισαν πολυβολούντες προς όλας τας κατευθύνσεις. Συνεκέντρωσαν 70 ομήρους (μεταξύ αυτών 3 κορίτσια και τον ιερέα του χωριού) του οποίους έστειλαν στη Λάρισσα. Κατόπιν πυρπόλησαν το χωριό και έβαλαν νάρκες εις ωρισμένα σπίτια. Εβύθησαν ακόμη τις βάρκες. Νεκροί 3 γυναίκες και ένα κορίτσι. Τραυματίαι 2 εξ ων ο είς βαρειά. Οι Γερμανοί απεσύρθησαν τη 17ην».

Τα Κανάλια και φέτος θα τιμήσουν την τοπική ιστορία τους με σεβασμό και ιερή υποχρέωση. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το τοπικό συμβούλιο Κοινότητας Καναλίων, η νεοσύστατη διαδικτυακή ομάδα «Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας των Καναλίων της Μαγνησίας» διοργανώνουν σειρά δράσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου

07:30 Ορθρος και Θεία Λειτουργία

10:00 Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση. Ομιλία με τίτλο «Οταν τα αρχεία μιλούν για τη μαύρη σελίδα της ιστορίας των Καναλίων», Αγγελική Θάνου, δρ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας και διαχειρίστρια της διαδικτυακής ομάδας «Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας των Καναλίων Μαγνησίας».

Λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Καναλιώτισσας.

11.30 «Περίπατος ιστορικής μνήμης» με αφετηρία το Ηρώον. Τεχνικές, χαρτογράφηση, τραγούδι, storytelling.

Υπεύθυνες Αγγελική Θάνου, Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρία Κατσαγεωργίου. Η δράση απευθύνεται κυρίως στους μεγάλους μαθητές όλων των βαθμίδων και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους.

17:00 Tέλεση ακολουθίας Εσπερινού και Ιεράς Παράκλησης της Παναγίας της Καναλιώτισσας.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου

07.30 Ακολουθία του Ορθρου και Ιερά Παράκληση.

17.00 Ακολουθία Εσπερινού και Αποδείπνου.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου

07.30 Ακολουθία του Ορθρου και Θεία Λειτουργία.

17.00 Τέλεση Αναστάσιμου Εσπερινού του Σαββάτου.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου

07.30 Ακολουθία του Ορθρου και Θεία Λειτουργία.

17.00 Πανηγυρικός Εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου και Αρτοκλασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου