ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Απινιδωτές στο Βελεστίνο

απινιδωτές-στο-βελεστίνο-883981

Μαθήματα ζωής έδωσαν την περασμένη Τρίτη εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας στους κατοίκους του Βελεστίνου, με πολύτιμες οδηγίες για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την απινίδωση.

Η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου τοποθέτησε πρόσφατα δύο εξωτερικούς απινιδωτές σε κεντρικά σημεία στο Βελεστίνο και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο και έξω από το γήπεδο.

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές, όταν γίνεται έγκαιρα η χρήση τους σε περιστατικά ανακοπής. Εθελοντές της Λέσχης ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής πώς γίνεται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Στη συνέχεια τους έδειξαν και τον τρόπο χρήσης ενός απινιδωτή.

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Βασίλης Ηλιόπουλος ενημέρωσε ότι δύο εκπαιδευτές επισκέφτηκαν την περιοχή και έδειξαν επί τόπου στους κατοίκους πώς γίνεται η παροχή πρώτων βοηθειών σε ανάλογα περιστατικά.

Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον σε ποια σημεία θα πρέπει να τοποθετούν τα αυτοκόλλητα στο σώμα του ασθενούς, ενώ ενημερώθηκαν ότι ο έλεγχος εάν πρέπει να γίνει απινίδωση γίνεται από το ίδιο το μηχάνημα με φωτεινή ένδειξη όπως και η απινίδωση.

Επί της ουσίας ο χρήστης τοποθετεί μόνο τα αυτοκόλλητα και από κει και πέρα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα.

«Οι πολίτες θα πρέπει μόνο να έχουν την απαραίτητη ψυχραιμία να ανοίξουν το μηχάνημα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του», σημειώνει.

Ο κ. Ηλιόπουλος έσωσε δύο ανθρώπους με εξωτερικό απινιδωτή. Πριν τέσσερα χρόνια 52χρονος αθλητής, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες βετεράνων κολυμβητών στο Κολυμβητήριο Βόλου, υπέστη ανακοπή λίγο πριν από τη διοργάνωση.

«Ημασταν εκεί, καταφέραμε να τον διατηρήσουμε σε επαφή για 35 λεπτά κάνοντας ΚΑΡΠΑ και τέσσερις απινιδώσεις και στη συνέχεια τον παρέλαβαν οι γιατροί. Εισήχθη στη ΜΕΘ, αλλά μετά από τέσσερις μέρες πήρε εξιτήριο, καθώς επανήλθε και είναι καλά στην υγεία του», σημειώνει.

Επιπλέον, πέρυσι το καλοκαίρι λειτούργησε σωτήρια για ηλικιωμένο, που υπέστη ανακοπή στην οδό Κουμουνδούρου. «Επανήλθε κι εκείνος. Πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά και επέστρεψε στο σπίτι του», ενημερώνει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου