ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Tο Βελεστίνο «μετακόμισε» στο Περιβόλι

tο-βελεστίνο-μετακόμισε-στο-περιβόλ-878974

Το καθιερωμένο αντάμωμα του Αυγούστου στην πανέμορφη περιοχή της Πίνδου

Στο Περιβόλι Γρεβενών χτυπά αυτές τις ημέρες η «καρδιά» του Βελεστίνου. Δεκάδες Βελεστινιώτες με τις οικογένειές τους, όπως γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο, έχουν «μετακομίσει» για διακοπές στο όμορφο χωριό της Πίνδου σε υψόμετρο 1.300 μέτρων.

Οι περισσότεροι διαθέτουν εξοχικά στην περιοχή, άλλωστε είναι γνωστοί οι άρρηκτοι δεσμοί με την περιοχή.

Περιβολιώτες που διαμένουν στο Βελεστίνο, κάθε Αύγουστο έχουν ραντεβού με συγγενείς και φίλους για να περάσουν τις διακοπές τους.

Το χωριό είναι ένα από τα πιο ονομαστά βλαχοχώρια του νομού Γρεβενών και κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι.

Οι κάτοικοι εδώ και αιώνες ακολουθούν τον ημινομαδικό τρόπο ζωής, το χειμώνα δηλαδή, εξαιτίας του ψύχους και της ελλείψεως βοσκοτόπων, εγκαταλείπουν το χωριό και κατευθύνονται στα χειμαδιά, στις πεδιάδες κυρίως της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γιώργο Σαββανάκη, κυρίως εντοπίζονται σε περιοχές όπως το Βελεστίνο, που αποτελεί ιστορικά τον κυριότερο τόπο χειμερινής τους διαμονής, το Μικρό Περιβολάκι, χωριό το οποίο κατοικείται εξ’ ολοκλήρου από Περιβολιώτες, τα Κανάλια, η Αγία Παρασκευή Βόλου, ο αρχικός πυρήνας της οποίας αποτελούνταν από Περιβολιώτες, καθώς και στην πόλη του Βόλου.

Επίσης, Περιβολιώτες βρίσκονται εγκατεστημένοι σε χωριά του νομού Λαρίσης, στα Τρίκαλα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Ολόκληρες οικογένειες Βελεστινιωτών ξεκαλοκαιριάζουν στην περιοχή, ενώ αποτελεί τον τόπο όπου μεταφέρουν τα κοπάδια τους πολλοί κτηνοτρόφοι που έχουν δημιουργήσει τα χειμαδιά τους στην περιοχή, εξασφαλίζοντας τις θερινές βοσκές για τα κοπάδια τους.

Σήμερα, το χωριό ουσιαστικά έχει γίνει ένα παραθεριστικό θέρετρο καθώς συνεχώς μειώνονται οι κάτοικοι (κτηνοτρόφοι, υλοτόμοι ) που έχουν το Περιβόλι ως τόπο παραγωγικών δραστηριοτήτων και επαγγελματικών ενασχολήσεων. Οι περισσότεροι Περιβολιώτες δραστηριοποιούνται πλέον επαγγελματικά στους τόπους χειμερινής διαμονής τους, όπως το Βελεστίνο και ανεβαίνουν το καλοκαίρι στο χωριό για διακοπές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου