ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

“Στον ήλιο με ασφάλεια“ από το Δ. Ρήγα Φεραίου

στον-ήλιο-με-ασφάλεια-από-το-δ-ρήγα-φ-865716

Ενημερωτική καμπάνια με θέμα την προστασία από τον ήλιο διοργανώνει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αύριο το πρωί στον πεζόδρομο του χωριού.

«Το Καλοκαίρι έφτασε!! Όλοι αναζητάμε σύντομες αποδράσεις με στιγμές απόλαυσης και ξεγνοιασιάς στις παραλίες, χωρίς τα ατυχήματα που εγκυμονεί η πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Δεν χρειάζεται να ζείτε με τον φόβο του ήλιου. Ζούμε σε μια ηλιόλουστη και φωτεινή χώρα, οπότε δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές προστασίας!! Σ΄ αυτή την καλοκαιρινή καμπάνια θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει η συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κα. Αντωνία Χασιώτη.

O ήλιος επηρεάζει το δέρμα με θετικό και αρνητικό τρόπο. Ο θετικός τρόπος είναι πως όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο, συνθέτει βιταμίνη D, μία ουσία απαραίτητη για πολλές, σημαντικές λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη και διατήρηση υγιών οστών και υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο αρνητικός τρόπος είναι πως όταν το δέρμα εκτίθεται πολύ στον ήλιο, μπορεί να παρουσιάσει φωτοευαισθησία και να αναπτύξει διάφορες βλάβες. Οι βλάβες αυτές μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και στην παιδική ηλικία. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) προκαλεί βλάβες, όπως το κοκκίνισμα του δέρματος (έγκαυμα 1ου βαθμού) ή μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες (έγκαυμα 2ου βαθμού). Η συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο, σε μικρή ηλικία και χωρίς ηλιοπροστασία, μπορεί να μας δημιουργήσει ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα.

Πόση ώρα μπορούμε να καθόμαστε στον ήλιο

Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου εξαρτάται από την ώρα της ημέρας και από την εποχή του χρόνου. Από τους ίδιους παράγοντες εξαρτάται και πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η έκθεση του δέρματος στον ήλιο (χωρίς αντηλιακό) για να συνθέσει αρκετή βιταμίνη D. Έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος μελαχρινός ενήλικας χρειάζεται τον χειμώνα περίπου 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D. Την άνοιξη χρειάζονται 11 λεπτά. Το καλοκαίρι χρειάζονται 7 λεπτά.

Η λογική έκθεση στον ήλιο δεν βλάπτει το δέρμα, αλλά η παρατεταμένη προκαλεί βλάβες που εκδηλώνονται με μαύρισμα (οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής της μελανίνης) και κοκκίνισμα, με ή χωρίς φουσκάλες (ηλιακό έγκαυμα). Εφόσον το μαύρισμα και το κοκκίνισμα είναι ενδείξεις βλάβης στο δέρμα, θα γνωρίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς στον ήλιο, όταν το χρώμα του δέρματός μας δεν αλλάζει ιδιαίτερα εξαιτίας του.

Πρέπει το δέρμα να το προστατεύουμε από τον ήλιο.

Δεν πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο το μεσημέρι αλλά να μένουμε σε σκιερούς χώρους. Να φροντίζουμε να φοράμε πάντα καπέλο όταν βγαίνουμε στον ήλιο και, αν είναι δυνατόν, ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα μας, ακόμα και το καλοκαίρι. Να φροντίζουμε να φοράμε γυαλιά ηλίου χειμώνα καλοκαίρι και να αλείφουμε το δέρμα μας με αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνουμε στον ήλιο (ακόμα και στα χιόνια).

Χρήση αντηλιακού. Να χρησιμοποιούμε αντηλιακό μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο και να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του, τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες, εφόσον παραμένουμε στον ήλιο και πάντα αφού βγούμε από το νερό ή αν ιδρώσουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου