ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μειωμένη έως και 30% η σοδειά σιτηρών

μειωμένη-έως-και-30-η-σοδειά-σιτηρών-867537

Ικανοποίηση, ωστόσο, από την αυξημένη παραγωγή στο κριθάρι

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς η φετινή σοδειά είναι μειωμένη σε ποσοστό έως και 30% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ωστόσο, ευελπιστούν σε αναπλήρωση των απωλειών, λόγω της εξαιρετικής πορείας, που κατέγραψε η συγκομιδή κριθαριού.

Δεν είναι καλή η φετινή χρονιά για τα σιτηρά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπως προκύπτει με την ολοκλήρωση πρόσφατα της διαδικασίας συγκομιδής.

Οι προσδοκίες των παραγωγών σκληρού σίτου διαψεύστηκαν, καθώς η φετινή σοδειά είναι μειωμένη, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε ποσοστό της τάξης έως και 30%, με το οικονομικό πλήγμα στους αγρότες σε εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία να είναι καίριο.

Οπως προκύπτει από συνεταιριστές και παραγωγούς στο Βελεστίνο, τα γύρω χωριά, στον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν φέτος κατά τις περιόδους σποράς και ανάπτυξης του σκληρού σιταριού, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στη σοδειά.

Εμπειροι αγρότες αναφέρουν ότι οι διακυμάνσεις και οι ουσιαστικές μεταβολές των καιρικών συνθηκών, με εναλλαγή υψηλών θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων, αλλά και ξαφνικής καθόδου του υδράργυρου επηρέασαν τις καλλιέργειες, με συνέπεια τη μείωση της σοδειάς σε τέτοιον βαθμό.

Το ποσοστό χαρακτηρίζεται συγκριτικά ως υψηλό, με περαιτέρω απώλεια στο εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, το αυξημένο κόστος παραγωγής και σε κάθε περίπτωση την απώλεια των εξόδων, που απαιτήθηκαν για την εκτέλεση των εργασιών καλλιέργειας και παραγωγής, καθώς η φετινή χρονιά πήγε στην ουσία χαμένη.

Στο μεταξύ, το σκληρό σιτάρι, που συγκομίστηκε στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, παραδίδεται και συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, ο οποίος καθόρισε ικανοποιητικές τιμές για την παραλαβή του προϊόντος από τους αγρότες μέλη του.

Το σκληρό σιτάρι, που συγκομίστηκε, συγκεντρώνεται στις συνεταιριστικές αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, προκειμένου στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εμπόρους για τη διάθεση των ποσοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως προκύπτει από συνεταιριστές και αγρότες στην ευρύτερη περιοχή, η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για επανέναρξη των εξαγωγών σίτου δεν επηρεάζουν την παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος σε επίπεδο νομού Μαγνησίας.

Ο λόγος είναι ότι στην Ουκρανία και τη Ρωσία παράγεται μαλακό σιτάρι, το οποίο προορίζεται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ψωμιού και γενικότερα ειδών αρτοποιίας.

Αντίθετα, σε τοπικό επίπεδο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου καλλιεργείται και παράγεται σκληρό σιτάρι, το οποίο διατίθεται για την παραγωγή ζυμαρικών τόσο σε ελληνικές εταιρείες, όσο και σε αντίστοιχες στη γειτονική Ιταλία.

Στο μεταξύ, τις απώλειες από τη μείωση της σοδειάς σιτηρών έρχεται να αναπληρώσει η εξαιρετική φέτος παραγωγή κριθαριού στα κτήματα στην ευρύτερη περιοχή του Ρήγα Φεραίου.

Το προϊόν πήγε εξαιρετικά καλά, με τη σοδειά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκομιδής να είναι αυξημένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι αγρότες να έχουν βάσιμες προσδοκίες για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού, ίσως και αυξημένου κέρδους από τη διάθεση της παραγωγής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η προσοχή των παραγωγών στρέφεται πλέον στη διαδικασία συγκομιδής του καλαμποκιού και του βαμβακιού, η οποία θα αρχίσει στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρουν συνεταιριστές και αγρότες στην περιοχή, και τα δύο προϊόντα προς το παρόν τουλάχιστον αναπτύσσονται εξαιρετικά καλά, με τις ελπίδες να είναι βάσιμες για αυξημένη παραγωγή.

Συμπληρώνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται προσοχή στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, που προσβάλλουν, σε χαμηλό και ελεγχόμενο προς το παρόν τουλάχιστον βαθμό, τις καλλιέργειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου