ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε διαβούλευση η πρόταση της ΕΤΒΑ

σε-διαβούλευση-η-πρόταση-της-ετβα-870009

Οι ενστάσεις για τον προτεινόμενο σχεδιασμό οδήγησαν στη συγκρότηση «διακομματικής» επιτροπής

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο δήμος την πρόταση της ΕΤΒΑ για τη δημιουργία βιοοικονομικής περιοχής, προκειμένου να τοποθετηθούν οι τοπικοί φορείς, μετά τις σοβαρές ενστάσεις που εκφράστηκαν, αναφορικά με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, που εμμέσως πλην σαφώς εξαιρεί από το πλάνο έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό χρόνων, που προβλέπει τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή του Βελεστίνου ενόψει της αξιoποίησης του λιμανιού του Βόλου και της ηλεκτροκίνησης.

Αντί αυτού η ΕΤΒΑ αντιπροτείνει την αξιοποίηση 7.000 στρεμμάτων, από τα οποία αξιοποιήσιμα είναι μόνο τα 3.000, αφού τα υπόλοιπα είναι δασικά, στον Άγιο Γεώργιο και 234 στρεμμάτων αντίστοιχα στο Αερινό, για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου με βιομηχανική και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διατροφικής τεχνολογίας και μικτό εμπορευματικό κέντρο προσανατολισμένο στην διακίνηση αγροτοκτηνοτροφικών και διατροφικών προϊόντων στο Αερινό, στα πρότυπα μίας νέου τύπου βιοοικονομικής βιομηχανικής περιοχής.

Η πρόταση παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, στις αρχές Ιουνίου, και εκφράστηκαν προβληματισμοί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη βιοοικονομική περιοχή τόσο στον πρωτογενή τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφους, όσο και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν και μάλιστα με επιτυχία στον κλάδο της αγροκτηνοτροφίας και της διατροφικής αλυσίδας.

Υπό το βάρος των επιφυλάξεων αποφασίστηκε να γίνει διαβούλευση, να τοποθετηθούν σχετικά οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές κοινότητες και στη συνέχεια το θέμα να απασχολήσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης συγκροτήθηκε «διακομματική» επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χαράλαμπος Πάσχος, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αερινού και Αγ. Γεωργίου Κώστας Μπλέτσας και Ράνια Γκουρίτσα αντίστοιχα, ο διευθυντής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θωμάς Χρόνης, η διευθύντρια περιβάλλοντος και τεχνικών υπηρεσιών Αποστολία Κατσιούρα και ο νομικός σύμβουλος του δήμου Δημήτριος Γούσης.

Η επιτροπή η οποία έχει συσταθεί θα αποφασίσει σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και θα εξετάσει ειδικά θέματα, όπως οφέλη ή επιβαρύνσεις για την τοπική κοινωνία, προστασία του περιβάλλοντος σε συνάρτηση με τις κατηγορίες και το είδος των βιομηχανικών μονάδων που θα εγκατασταθούν και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν μακροπρόθεσμα για τους δημότες και τον Δήμο.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής, κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, θα παρουσιαστούν στις δύο τοπικές κοινότητες μέσω των τοπικών συμβουλίων, ώστε στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο να πάρει την τελική απόφαση, ενσωματώνοντας τα συμπεράσματα της διαβούλευσης των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της περιοχής.

«Η ενεργή συμμετοχή σας, φορέων και πολιτών, είναι καθοριστική ώστε να χαραχθούν η στρατηγική και η δράση του Δήμου σε αναπτυξιακά θέματα του τόπου μας.

Το σχέδιο της μελέτης καθώς και οι προτάσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχουν αναρτηθεί στο site του Δήμου Ρήγα Φεραίου www.rigas-feraios.gr ώστε κάθε φορέας ή δημότης να έχει πρόσβαση.

Οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με τη διαβούλευση για την προοπτική αξιοποίησης ακινήτων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου είτε από φορέα, είτε από δημότη μπορεί να αποσταλεί στο email του Δήμου Ρήγα Φεραίου: [email protected]», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου