ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σύσφιγξη σχέσεων με Σμεντέροβο

σύσφιγξη-σχέσεων-με-σμεντέροβο-870013

Αντιπροσωπεία από το Σμεντέροβο, πόλη που είναι αδελφοποιημένη με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, θα επισκεφτεί το Βελεστίνο στις 29 Ιουλίου

Στην περαιτέρω σύσφιγξη σχέσεων στοχεύει η φιλοξενία αντιπροσωπείας από το Σμεντέροβο, πόλη που είναι αδελφοποιημένη με το Βελεστίνο, στον δήμο Ρήγα Φεραίου.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται στο Βελεστίνο στις 29 Ιουλίου με τον δήμο να προγραμματίζει εκδήλωση προς τιμή της ξένης αποστολής. Η δημοτική αρχή θα υποδεχθεί την αποστολή και θα την ξεναγήσει σε ιστορικούς χώρους του Βελεστίνου, κυρίως στους χώρους μνήμης του Ρήγα Βελεστινλή, του μεγάλου εθνομάρτυρα που συνδέει τη γενέτειρα του, το Βελεστίνο με τον τόπο του μαρτυρικού του θανάτου, τη Σερβία.

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο εκθεσιακό κέντρο «Ρήγας Βελεστινλής», προγραμματίζεται κατάθεση στεφάνων στον χώρο του αδριάντα του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση σέρβικων χορευτικών συγκροτημάτων στον κεντρικό πεζόδρομο του Βελεστίνου.

Τους δύο δήμους ενώνει σχέση φιλίας χρόνων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία του πρωτομάρτυρα της ελευθερίας, Ρήγα Βελεστινλή. Σχεδόν κάθε χρόνο αντιπροσωπείες από τις δύο πόλεις «συναντώνται» σφυρηλατώντας μία συνεργασία που εστιάζεται κυρίως σε θέματα πολιτισμού.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσκεψη στο Βελιγράδι του τότε δήμου Φερών, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1994 επί δημαρχίας Γαρύφαλλου Γεροβασίλη, για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ρήγα στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή της Ενωσης Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου, επί προεδρίας του στρατηγού Δημήτρη Δεμέστιχα. Είχε γίνει επίσκεψη στον Πύργο Νεμπόισα, στον Δούναβη και έγινε η πρώτη γνωριμία – επαφή με τους τοπικούς παράγοντες του Σμεντέρεβο ενώ ανάλογα ταξίδια με ανταλλαγή εμπειριών, διοργάνωση εκδηλώσεων ακολούθησαν και οι επόμενες δημοτικές αρχές, ενισχύοντας κάθε φορά τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο περιοχές με κοινό σημείο αναφοράς τον εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου