ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μελέτη για το Κέντρο του Ρήγα

μελέτη-για-το-κέντρο-του-ρήγα-880485

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Δικτύου Ελληνικών Πόλεων – Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο

Πράσινο φως άναψε η οικονομική επιτροπή του δήμου, ώστε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων, το οποίο θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία Κέντρου ανάδειξης και αξιοποίησης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρήγα Βελεστινλή.

Η μελέτη θα είναι ύψους 536.000 ευρώ.

Οπως επισημαίνεται και στο προσχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που τέθηκε προς έγκριση στην επιτροπή «ο δήμος διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά και αποτελεί σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων. Αποτελεί τη γενέτειρα του μεγάλου Εθνομάρτυρα και Εθνεγέρτη και στην περιοχή συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, πηγή ζωής και φυσικής ομορφιάς. Αποτελεί, σίγουρα, έναν ενδιαφέρον τουριστικό προορισμό με πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ανακαλύψει».

Ο δήμος Ρήγα Φεραίου έχει δημιουργήσει ένα τουριστικό σχέδιο προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων σχετικά με τον τουρισμό.

Η υλοποίηση του προτεινόμενου κέντρου αποτελεί σημαντικό εγχείρημα, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μνημεία, τις πολιτιστικές υποδομές της περιοχής και του ισχυρού branding του Ρήγα Βελεστινλή θα συμβάλει στην αύξηση της ελκυστικότητας του τόπου και την ενδυνάμωση της εθνικής πολιτιστικής προβολής και κληρονομιάς.

Θα αποτελέσει ελάχιστη τιμή στον μεγάλο ευρωπαίο διαφωτιστή και εθνεγέρτη της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή».

Το κέντρο θα αποτελείται από χώρο εκθεμάτων σε επιφάνεια 400τ.μ., αναψυκτήριο – καφέ, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, ερευνητικό κέντρο, βιβλιοθήκη, χώρο πολιτισμού και αίθουσα όπου θα φιλοξενούνται συνέδρια.

Το Κέντρο προσδοκάται πως θα αποτελέσει έναν χώρο με πλούσιο και σπουδαίο εκθεσιακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Ρήγα, ενώ η κοινωνική του διάσταση θα έχει ιδιαίτερη σημασία στην βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Παράλληλα θα είναι ένας χώρος μελέτης και έρευνας γύρω από το έργο του Εθνομάρτυρα, ενώ η ψηφιακότητα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες (digital humanities).

Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγείται στις αίθουσές του όπου θα συναντά τα «χνάρια» της ζωής και της διαδρομής του Ρήγα, μέσα από σύγχρονα, ψηφιακά και διαδραστικά μέσα, ενώ παράλληλα θα μπορεί να δει εκθέματα σχετικά με τον Ρήγα.

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει ο δήμος με το Δίκτυο για την παράδοση της μελέτης είναι το αργότερο έως 18 μήνες από την υπογραφή της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου