ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το πρώτο πρότυπο ΕΠΑΛ στη Μαγνησία

το-πρώτο-πρότυπο-επαλ-στη-μαγνησία-895170

Στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε χθες η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση πρότυπου ΕΠΑΛ στη Μαγνησία. Πρόκειται για ένα από τα 19 πρότυπα επαγγελματικά λύκεια που ιδρύονται στη χώρα, το οποίο θα λειτουργεί στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου.

Η ίδρυση του Πρότυπου ΕΠΑΛ έρχεται σε συνέχεια της λειτουργίας από τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου και των τεσσάρων πειραματικών σχολικών μονάδων στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και στο νηπιαγωγείο και 1ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς.

Το ΕΠΑΛ Βελεστίνου θα λειτουργεί ως πρότυπο από τη νέα σχολική χρονιά και σύμφωνα με τον διευθυντή Βάιο Λιαπόπουλο, θα δραστηριοποιηθεί με τους υπάρχοντες τρεις τομείς και συγκεκριμένα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης- Οικονομίας και Πληροφορικής.

Όπως αναφέρει ο κ. Λιαπόπουλος το Π.ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί από το νέο σχολικό έτος 50 μαθητές στην α’ τάξη, οι οποίοι θα γίνονται δεκτοί με βάση τη βαθμολογία τους. Αυτό σημαίνει ότι αν οι αιτήσεις των μαθητών είναι περισσότερες από 50 θα μπουν εκείνοι με την υψηλότερη βαθμολογία. Μάλιστα όπως επεσήμανε, ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από γονείς τεσσάρων μαθητών από τον Βόλο προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα στο πρότυπο σχολείο από το νέο σχολικό έτος.

Οι αιτήσεις εγγραφής στο Π.ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου θα γίνουν μόλις ανοίξει η πλατφόρμα e-εγγραφές και όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής του σχολείο, σημαντικό κίνητρο αποτελεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών της α’ τάξης του πρότυπου σχολείου.

Ο κ. Λιαπόπουλος επεσήμανε ότι σύσσωμος ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου ετοιμάζεται να στηρίξει το νέο εγχείρημα, ενώ τα όποια κενά εκπαιδευτικών, που εντοπίζονται στις ειδικότητες γεωπονίας και φυσικής, αναμένεται να καλυφθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η περίοδος του καλοκαιριού που ήδη διανύουμε, θα είναι προετοιμασίας για το Π.ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου, το οποίο θα επιδιώξει να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να καταρτίσει το νέο πρόγραμμα σπουδών του.

Με τη μετατροπή του ΕΠΑΛ Βελεστίνου σε πρότυπο, το σχολείο μπορεί να αξιοποιήσει χρηματοδότηση έως ένα εκατομμύριο ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών του και έως μισό εκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού. Ενδεχόμενες κτιριακές παρεμβάσεις σύμφωνα με τον κ. Λιαπόπουλο μπορούν να γίνουν σε επίπεδο κλιματισμού σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, σε επίπεδο φωτισμού και σε επίπεδο κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου.

«Πρόκειται για μία καινοτόμα εκπαιδευτική δομή που θα προσφέρει εκπαίδευση αιχμής και θα θέτει τον μαθητή στο επίκεντρο. Θα έχει καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, θα εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και θα συγκεντρώνει εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων», σημειώνει ο κ. Λιαπόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου