ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ανηφόρισαν για τα ορεινά οι κτηνοτρόφοι του Βελεστίνου

ανηφόρισαν-για-τα-ορεινά-οι-κτηνοτρόφ-900325

Πήραν τον δρόμο για τα δροσερά βοσκοτόπια στο Περιβόλι Γρεβενών

Την παράδοση αιώνων της ποιμενικής ζωής, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, τηρούν οι κτηνοτρόφοι του Βελεστίνου.

Η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας τους παρακίνησε να μετακινηθούν νωρίτερα από άλλα χρόνια, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να καταγράφεται μαζική έξοδος προς τα δροσερά και καταπράσινα ορεινά βοσκοτόπια, στο Περιβόλι Γρεβενών.

Στα ορεινά βοσκοτόπια των Γρεβενών το ανέβασμα διαρκεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Η μετακίνηση πλέον γίνεται με μεγάλα φορτηγά. Οι κτηνοτρόφοι εκτός από τα ζώα, μεταφέρουν ζωοτροφές και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζονται για το καλοκαίρι.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι κτηνοτρόφοι που ακολουθούν ακόμη τις παραδόσεις, τηρούν ήθη και έθιμα που προκύπτουν από την παράδοση και η μετακίνηση… είναι κάτι σαν ιεροτελεστία.

Από το Περιβόλι θα επιστρέψουν πλέον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Οι περισσότεροι διαβάζουν πρώτα τα σημάδια του καιρού και καταλαβαίνουν πως ήρθε η ώρα να σηκώσουν τα κοπάδια και να ξεκινήσουν την κάθοδο για τα χειμαδιά με τα Βλαχοχώρια να ερημώνουν και πάλι . Η ζωή των κτηνοτρόφων μπορεί να άλλαξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το ανέβασμα την άνοιξη και η επιστροφή στα χειμαδιά όμως, είναι μια «μικρή ξενιτιά», που ακολουθεί πάντα πολλούς από όσους ασχολούνται στην κτηνοτροφία από την περιοχή του Βελεστίνου», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Παπατόλιας που παρακολουθεί στενά θέματα που αφορούν στην παράδοση.

Για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους πάντως ένα σημαντικό πρόβλημα κάθε φορά είναι η διαχείριση των βοσκοτόπων. Παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι πήγαιναν επί δεκαετίες πάντα στο ίδιο μέρος, τώρα γίνονται δημοπρασίες που σημαίνει ότι τη μια χρονιά ένα κοπάδι μπορεί να είναι σε έναν βοσκότοπο και την επομένη σε διαφορετικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου