ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ρίχνει βάρος στον πολιτισμό ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

ρίχνει-βάρος-στον-πολιτισμό-ο-δήμος-ρή-315099

Την προώθηση τριών έργων ζητά η Δημοτική Αρχή

Τρία σημαντικά έργα πολιτιστικού χαρακτήρα, το Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», την ανάπλαση της Υπέρειας Κρήνης στο Βελεστίνο καθώς και την αναστήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Κανάλια ζητά να προωθηθούν η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου.Χθες η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς και τόνισε την αναγκαιότητα υλοποίησης των παραπάνω παρεμβάσεων μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα από ευρωπαϊκούς ως επί το πλείστον πόρους.

Από τη Δημοτική Αρχή επισημαίνεται πως υπάρχουν ώριμες μελέτες για τα έργα, ενώ ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τις Εφορίες Κλασικών και Νεωτέρων Μνημείων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αρμόδια γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού.Με το Κέντρο Πολιτισμού που επιχειρείται να κατασκευαστεί στο Βελεστίνο, θα δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, καθώς και αίθουσες για εκθέσεις, αλλά και για διεξαγωγή συνεδρίων.

Σχετικά με την ανάπλαση της Υπέρειας Κρήνης για την οποία υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από τη ΙΓ’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, στόχος είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Με την ανάπλαση θα αξιοποιηθεί ένα σπουδαίο τοπόσημο για το Βελεστίνο που παλιότερα αποτελούσε το χώρο συνάντησης των κατοίκων. Η ανάπλαση πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα έχει και γενικότερες θετικές συνέπειες για την εκπαίδευση μέσω εκπόνησης σχολικών προγραμμάτων, αλλά και για την καθημερινότητα των δημοτών.

Τέλος η αναστήλωση ενός από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, στα Κανάλια, αποτελεί κεντρικό στόχο για τη Δημοτική Αρχή και ήδη υπάρχουν επαφές και συζητήσεις το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Η αναστήλωση του μνημείου θα αναβαθμίσει την πολιτισμική και πνευματική παρακαταθήκη, ενώ θα αποτελεί ένα σημαντικό επισκέψιμο μνημείο των βυζαντινών χρόνων.

Η κ. Λαΐτσου υπογράμμισε πως «κάνουμε συνεχή προσπάθεια για την προώθηση τριών σημαντικών θεμάτων για το Δήμο μας, του Κέντρου Πολιτισμού, της Υπέρειας Κρήνης και του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Μέχρι στιγμής εισπράττουμε θετική ανταπόκριση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, ενώ προσπαθούμε να έχουμε έτοιμες μελέτες, σε συνεργασία πάντοτε και με τους άλλους αρμόδιους φορείς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά η υλοποίηση καθοριστικών για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, έργων. Γιατί το πολιτιστικό υπόβαθρο είναι δεδομένο, αυτό που ζητούμε, είναι η ενίσχυση των υποδομών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου