ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στις 500.000€ τα φέσια παρόχων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

στις-500-000e-τα-φέσια-παρόχων-στον-δήμο-ρήγα-89289

Η ενεργειακή κρίση πλήττει τα δημοτικά ταμεία – Τι ζήτησε ο Δημ. Νασίκας στην έκτακτη συνάντηση της ΚΕΔ

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στους δήμους, τα μεγάλα φέσια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που στον δήμο Ρήγα Φεραίου ανέρχονται περίπου στις 500.000 ευρώ τα οποία δεν έχουν εισρεύσει στα δημοτικά ταμεία, στερώντας πολύτιμους πόρους από τον δήμο, έθιξε ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας στην έκτακτη συνάντηση δημάρχων που οργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος στην Αθήνα.

Ο κ. Νασίκας επισήμανε ότι οι δήμοι είναι πλέον αντιμέτωποι με οικονομικό κραχ εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους ενέργειας. Επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις εδώ και τώρα, προκειμένου να αποσοβηθεί ο υπαρκτός κίνδυνος διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και σε βασικές υποδομές.

«Στις προτεραιότητες μας είναι η αναζήτηση φόρμουλας ώστε να μπει οριστικό τέλος στα φέσια παρόχων που αποδυναμώνουν τις ταμειακές ροές μας αλλά και η επιδότηση ρεύματος της ΔΕΥΑΡΦ» συνέχισε ο κ. Νασίκας, συμπορευόμενος με τις προτάσεις που έχει κάνει η ΚΕΔ καλώντας την πολιτεία να συνδράμει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η λειτουργία μας για να είναι αποτελεσματική πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει τους δήμους. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την ενεργειακή ανατίμηση και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζουν τη λειτουργία και τους δημοτικούς προϋπολογισμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Σταυριανουδάκης.

Οπως εξαγγέλθηκε, πρόκειται να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε δύο δόσεις για την κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των δήμων όπως το κόστος της θέρμανσης στις σχολικές μονάδες.

Επίσης, πρόκειται να δοθεί παράταση των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν για την κάλυψη των αναγκών λόγω πανδημίας ως τις 31 Μαΐου ενώ ως αναγκαιότητα χαρακτηρίστηκε η δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Οσον αφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ λόγω της ενεργειακής ανατίμησης, πρόκειται να αντιμετωπιστεί με επιδότηση των σχετικών τιμολογίων ενώ γενικότερα επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη μεταρρυθμίσεων με ανακατανομή αρμοδιοτήτων στους Δήμους ώστε να υπάρχει ευελιξία και αμεσότερη αποτελεσματικότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου