ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βούλευμα για τις άδειες – φάντασμα

βούλευμα-για-τις-άδειες-φάντασμα-335761

Η αποκάλυψη της υπόθεσης με τις πλαστές οικοδομικές άδειες είχε προκαλέσει σεισμό στο Βελεστίνο

Ενα ποιμνιοστάσιο ήταν εκείνο από το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης των πλαστών οικοδομικών αδειών, που… ταρακούνησε τα θεμέλια αγροτικών κτισμάτων και κατοικιών στον πρώην Δήμο Ρήγα Φεραίου. Αποτέλεσε την άκρη του μπερδεμένου νήματος για να αποκαλυφθεί τον Σεπτέμβριο του 2009 μία «βιομηχανία» έκδοσης αδειών μαϊμού, με τις εξελίξεις να ακολουθούν ντόμινο για κτηνοτρόφους και ιδιώτες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Πλέον, δυόμιση χρόνια μετά, έπειτα από έναν ογκωδέστατο φάκελο που σχηματίστηκε από τις δικαστικές αρχές για την υπόθεση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με βούλευμα που εξέδωσε παραπέμπει τον κατηγορούμενο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Κατηγορούμενος για απάτη κατ’ επάγγελμα και πλαστογραφία μετά χρήσης πλαστού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αρχιτέκτονας μηχανικός, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ήταν το κοινό πρόσωπο πίσω από τις πλαστές άδειες.

Ο κτηνοτρόφος, από το ποιμνιοστάσιο του οποίου έγινε η αρχή, ήταν υποψήφιος για επιδοτούμενο πρόγραμμα και μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά κατέθεσε στην τότε Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης την πολεοδομική άδεια της εγκατάστασης. Η διασταύρωση, όμως, των στοιχείων μεταξύ της υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας έδειξε ότι ο αριθμός της άδειας και ο αριθμός πρωτοκόλλου μόνο στο δικό του ποιμνιοστάσιο δεν αντιστοιχούσαν.

Ο κτηνοτρόφος βρέθηκε αντιμέτωπος όχι μόνο με εν αγνοία του παρανομία, αλλά και με τον αποκλεισμό του από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, αφού επρόκειτο για ένα από τα βασικά δικαιολογητικά του φακέλου του.

Οι πλαστές οικοδομικές άδειες, μετά από την «κεραμίδα» στο κεφάλι του κτηνοτρόφου, ξεφύτρωναν η μία μετά την άλλη. Το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Τ» για την υπόθεση είχε οδηγήσει δεκάδες άλλους να ανασύρουν τους φακέλους τους και αρκετοί να διαπιστώσουν το ίδιο: ότι είχαν πληρώσει για την έκδοση αδειών, αλλά άδειες δεν είχαν…

Κοινό στοιχείο όλων των πλαστογραφημένων αδειών ήταν ότι έφεραν την τζίφρα του ίδιου ιδιώτη αρχιτέκτονα μηχανικού. Ένα ακόμη κοινό στοιχείο ήταν η περιοχή των κτισμάτων με τις πλαστές άδειες, δηλαδή ο πρώην Δήμος Φερών.

Για την πλαστογράφηση φέρεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί υπογραφές και σφραγίδες τουλάχιστον επτά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίες. Οι πολεοδομικές άδειες δεν βρίσκονται καν στα αρχεία της υπηρεσίας. Και ενώ οι κάτοχοί τους έχουν τη συνείδησή τους ήσυχη, θεωρώντας ότι προχώρησαν στην κατασκευή των οικημάτων με τακτοποιημένες τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου, διαπίστωσαν ότι στην ουσία έχουν χτίσει πάνω σε… σαθρή βάση. Οι άδειες τους είναι μετέωρες και στην ουσία τα κτίσματα παράνομα, βάζοντάς τους σε περιπέτειες εν αγνοία τους.

Οι αποκαλύψεις δεν περιορίστηκαν σε ποιμνιοστάσια, αλλά επεκτάθηκαν σε κατοικίες. Αιφνιδιάστηκαν την ίδια εποχή οι κάτοχοι των αδειών, όταν προσήλθαν στη Διεύθυνση Πολεοδομίας –ο μεν πρώτος για να τακτοποιήσει εκκρεμότητες για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και ο δεύτερος για να πληροφορηθεί σχετικά με προσθήκη που είχε κατασκευάσει- και διαπίστωσαν μαζί με τους υπαλλήλους ότι οι άδειες που είχαν στα χέρια τους αντιστοιχούσαν σε άλλες κατασκευές και όχι στις δικές τους.

Υποθετικά, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπουλντόζα θα έπρεπε να… γκρεμίσει ολόκληρο ένα μικρό χωριό, από τη στιγμή που πρόκειται για δεκάδες αυθαίρετα.

Μετά το δημοσίευμα του «Τ» κτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων ζήτησαν από την αρμόδια υπηρεσία να διασταυρώσει εάν οι άδειες κατασκευής που είχαν στην κατοχή τους ήταν γνήσιες ή πλαστές.

Οι νέες πλαστογραφημένες άδειες που αποκαλύφθηκαν από αυτή τη διαδικασία αφορούσαν σε αγροτικές κατοικίες και προσθήκες σε κατοικίες. Ο αριθμός πρωτοκόλλου και ο αριθμός αδείας αντιστοιχούσαν σε άλλες κατασκευές και έφεραν πλαστογραφημένες υπογραφές και σφραγίδες υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Οι συνέπειες για όσους βρέθηκαν με πλαστές οικοδομικές άδειες χρειάστηκε κόπο, χρόνο και χρήματα για να αντιμετωπιστούν. Εκτός των νέων φακέλων που υποχρεώθηκαν οι θιγόμενοι να δημιουργήσουν με πλήθος εγγράφων από την αρχή, κλήθηκαν να πληρώσουν, σύμφωνα με όσα η νομοθεσία προβλέπει, για την έκδοση μιας άδειας που είχαν πληρώσει πριν από χρόνια και μάλιστα με πολλαπλάσιο κόστος.

Ιδιαίτερη αναστάτωση είχε προκληθεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι εκτός των άλλων αντιμετώπισαν τον κίνδυνο είτε να απενταχθούν από προγράμματα χρηματοδότησης, είτε να μην μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά.

Μετά από εισαγγελική παραγγελία είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τη σωρεία πλαστογραφημένων οικοδομικών αδειών για κατοικίες και ποιμνιοστάσια στο Δήμο Φερών.Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας η υπόθεση έλαβε και άλλες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχαν από αποκαλυφθεί μέχρι και πλαστά τριπλότυπα Τραπεζών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου