ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σύντομα ολοκληρώνεται το «σπίτι» της αγροτικής δραστηριότητας διαχρονικά

σύντομα-ολοκληρώνεται-το-σπίτι-τη-302853

Θέμα χρόνου η ολοκλήρωση των εκθεμάτων στο Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στο Βελεστίνο

Τη δική τους στέγη αποκτούν παλιά παραδοσιακά αντικείμενα που παραπέμπουν στην αγροτική παράδοση της περιοχής του Βελεστίνου, τα οποία πολύ σύντομα θα εκτεθούν στο Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων που δημιουργείται στην περιοχή.

Το διώροφο κτίριο του Πανεπιστημίου, που έχει παραχωρηθεί στον δήμο για 10 χρόνια διαμορφώνεται κατάλληλα, ώστε να αποτελέσει πόλο επισκεψιμότητας για γηγενείς και ξένους.

Τα λαογραφικά αντικείμενα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν και ανεξαρτήτως του τρόπου που τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στις διάφορες δραστηριότητές του, καλλιτεχνικές και επαγγελματικές, αλλά και σε ατομικό επίπεδο, έχουν μεγάλη αξία και συνιστούν ιστορικά τεκμήρια. Ως εκ τούτου, με την έκθεσή τους σε ένα μουσειακό χώρο αναδεικνύεται η διττή φύση τους.

Αυτή τη φιλοσοφία εκφράζει η συγκέντρωση περίπου 2.500 εκθεμάτων που θα έχει μέσα το Μουσείο.

Πρόκειται για απλά αντικείμενα, εργαλεία και σύνεργα, χρηστικά αντικείμενα με ή χωρίς διακόσμηση, τα οποία προέρχονται από έναν κόσμο χειρωνακτικής εργασίας που έχει, πλέον, χαθεί. Αντικείμενα μοναδικής ομορφιάς, καθαρότητας και πολυτέλειας, τα οποία λειτουργούν ως τεκμήριο για πλήθος τεχνουργημάτων που ήταν σε χρήση πριν από την επέλαση της βιομηχανοποίησης.

Η ιστορία του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας του Βελεστίνου ξεκίνησε το 1986.

Η πλούσια αγροτική παράδοση της περιοχής έχει κληροδοτήσει στο δήμο Ρήγα Φεραίου έναν αριθμό περίπου 2.500 γεωργικών εργαλείων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης που κρίθηκε σκόπιμο να αξιοποιηθούν, καθώς αποτελούν κομμάτι της παράδοση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στο υλικό της συλλογής των εκθεμάτων συγκαταλέγονται κινητά αντικείμενα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, χάλκινα αντικείμενα και ό,τι ήταν απαραίτητο για τη λάτρα του σπιτιού. Οι αργαλειοί δηλώνουν την πιθανή ύπαρξη εργαστηρίου υφαντικής. Τα εργαλεία κηπουρικής και γεωργικών εργασιών, τα πήλινα και γυάλινα αντικείμενα, τα μπακιρένια και ψάθινα σκεύη, τα εργαλεία θερισμού, παρέχουν επίσης πληροφορίες για την οικονομία της περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου