ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βιβλική η καταστροφή σε Πήλιο & Ρήγα Φεραίο από την «Αθηνά»

βιβλική-η-καταστροφή-σε-πήλιο-ρήγα-φ-370420

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της «Αθηνάς» από τη Μαγνησία, με την ισχυρή κακοκαιρία να προκαλεί βιβλική καταστροφή σε Πήλιο και Ρήγα Φεραίο. Σπίτια και αυτοκίνητα στη Μακρυράχη καταπλακώθηκαν από φερτές ύλες, ενώ οικογένειες εγκλωβίστηκαν σε οικισμούς στο Νότιο Πήλιο. Καταστροφές σε βασικές υποδομές σημειώθηκαν σε Κεραμίδι, Καμάρι και Βένετο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Αγιο είχαν δύο οικογένειες στη Μακρυράχη, όταν χθες το πρωί, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, τα σπίτια τους καταπλακώθηκαν από φερτές ύλες, λάσπη και δέντρα, που έφερε η νεροποντή από το βουνό, ενώ ζημιές υπέστησαν και τρία αυτοκίνητα.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν κινδύνεψαν άνθρωποι, ενώ ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου επιλαμβάνονται σχετικά με την άμεση διεκδίκηση αποζημίωσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών στα δύο σπίτια και τα τρία αυτοκίνητα.

Στο Ανατολικό Πήλιο βρέθηκε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση και να δρομολογήσει παρεμβάσεις.

«Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό» υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός «ωστόσο προκύπτουν προβλήματα από τις υπερχειλίσεις ρεμάτων και τις φερτές ύλες. Επίσης, προβλήματα προκύπτουν και από ξερορέματα, ρέματα δηλαδή που δεν κατεβάζουν νερό και πλέον λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης έφεραν νερό και υπερχείλισαν. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. Σημασία έχει ότι οι υποδομές, που κατασκευάσαμε τα τελευταία χρόνια, άντεξαν, κυρίως το οδικό δίκτυο. Σχετικά με τα δύο σπίτια και τα τρία αυτοκίνητα στη Μακρυράχη, που καταπλακώθηκαν από φερτές ύλες, λάσπη και δέντρα, θα διεκδικήσουμε άμεσα αποζημιώσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών. Πρόκειται για σπίτια, που πρέπει να διαμένουν ασφαλείς οι άνθρωποι, και τρία αυτοκίνητα, που είναι εργαλεία για τους ιδιοκτήτες τους» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Η καταστροφή στο χωριό είναι βιβλική» επισημαίνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυράχης Χρ. Καμβρογιάννης «σε βασικές υποδομές. Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα, είναι με τις κατοικίες, που καταπλακώθηκαν από φερτές ύλες στο χωριό, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν οι άνθρωποι. Προσπαθούμε ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» αναφέρει.

Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση σε βασικές υποδομές του Δήμου – Ζαγοράς Μουρεσίου, κυρίως στον δρόμο Ζαγοράς – Πουρίου, με υπερχειλίσεις χειμάρρων, πλημμυρισμούς στο οδικό δίκτυο και κατολισθήσεις, με πέντε συνολικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν, με την κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά, αλλά με τη σύσταση οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί.

Εγκλωβισμένοι στο Νότιο Πήλιο

Σαρωτικό το πέρασμα της «Αθηνάς» από το Νότιο Πήλιο, με εγκλωβισμένες οικογένειες στον οικισμό Πατριχώρι και στον δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, οι οικογένειες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, των κατολισθήσεων και των φερτών υλών.

Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του Δήμου και ιδιώτες με μηχανήματα, ανοίγοντας την πρόσβαση και απεγκλωβίζοντας τους ανθρώπους χθες αργά το μεσημέρι.

Επίσης, από την ισχυρή βροχόπτωση σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στο οδικό δίκτυο Προμυρίου – Λύρης, αλλά και στον Πλατανιά, με τον οικισμό να κατακλύζεται από λάσπες, που κατέβασε ο χείμαρρος.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Βιβλική καταστροφή από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκε σε βασικές υποδομές στην ευρύτερη του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τα σοβαρότερα προβλήματα να σημειώνονται στο Κεραμίδι, το Καμάρι και το Βένετο, με πλημμυρισμένους δρόμους, κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρεμάτων.

«Η καταστροφή είναι βιβλική» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ρήγα Φεραίου Δημ. Παλληκάρης «σε βασικές υποδομές, όπως οδικό δίκτυο και αγροτική οδοποιία, με τους περισσότερους δρόμους να έχουν πλημμυρίσει και να μετατρέπονται σε ποτάμια. Η κατάσταση είναι δραματική σε Κεραμίδι, Καμάρι και Βένετο» αναφέρει.

Ο Χρ. Μπουκώρος

Επίσκεψη στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, που χτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, το μεσημέρι χθες Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας επισκέφθηκε το χωριό της Μακρυράχης, όπου διαπίστωσε το μέγεθος της ζημιάς που προξένησε στις καλλιέργειες των περιοχών αυτών η έντονη κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή τις τελευταίες ώρες. Οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι πραγματικά πολύ μεγάλες, ενώ εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια των κατοίκων.

Ο βουλευτής Μαγνησίας συνομίλησε με τους κατοίκους και τους παραγωγούς, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το μέγεθος των προβλημάτων, που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Μετά το πέρας της αυτοψίας, ο Χρήστος Μπουκώρος δήλωσε τα εξής: «Επισκέφθηκα τους κατοίκους της Μακρυράχης και διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που χρειάζονται στεγαστική συνδρομή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημιές στα σπίτια τους.

Εκτεταμένη είναι και η ζημιά στο αγροτικό οδικό δίκτυο, ενώ πολλοί καλλιεργητές έχασαν την παραγωγή που είχαν συλλέξει και αποθηκεύσει. Μεγάλες και οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο και ιδιαίτερα στην οδό που οδηγεί στους Αγίους Σαράντα.

Εχω ήδη ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση, όπως κάνει πάντα, θα συνδράμει τις οικογένειες της Μακρυράχης, που επλήγησαν».

Ο Κ. Μαραβέγιας

Για τις μεγάλες καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Μαγνησία ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραβέγιας επικοινώνησε με τον Στ. Πέτσα μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους δημάρχους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου, Παν. Κουτσάφτη, Μιχ. Μιτζικό και Δημ. Νασίκα αντίστοιχα. Επίσης, είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Προμυρίου Σπ. Βαλούκο.

Το αίτημα των δημάρχων που μετέφερε στον κ. Πέτσα ο βουλευτής είναι να ανανεωθεί η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, όπως επίσης να υπάρξει ανάλογη απόφαση για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται στο Βένετο, το Κεραμίδι και τα Κανάλια.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα το ζήτημα και θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τους πληγέντες και στη Μαγνησία», διαβεβαίωσε τον κ. Μαραβέγια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πρέπει άμεσα η Πολιτεία να μεριμνήσει για τη γρήγορη καταγραφή και αντιμετώπιση των ζημιών σε υποδομές και καλλιέργειες. Οι αποζημιώσεις να δοθούν στην ώρα τους. Να μην έχουμε επανάληψη της άκρως προβληματικής εικόνας με τον Ιανό στην περιοχή του Αλμυρού, που εδώ και έναν χρόνο σημειώνονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Η ανάγκη για αξιόπιστη αντιπλημμυρική προστασία είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Χρειάζεται άμεση εκταμίευση κονδυλίων από την Κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθεί αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση σε όλη τη Θεσσαλία. Είναι αδιανόητο όταν, μόνο τα έργα που επιβάλλεται να γίνουν στη Μαγνησία ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ, να μην περιλαμβάνεται στις υπό χρηματοδότηση περιοχές από το Ταμείο Ανάκαμψης.Το «επιτελικό» κράτος ακούει ή το απασχολεί ο επικοινωνιακός «καλλωπισμός» του; Θα πιέσουμε ώστε το κράτος να απαντήσει με πράξεις».

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου επισκέφθηκε χθες το πρωί η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Διαπίστωσα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών που άγγιξαν πανελλήνιο ρεκόρ. Η αντιμετώπιση των ζημιών από τις παρόμοιες καταστροφές του 2018 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί παρά την επαρκή και γρήγορη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεχείς κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν και να υποστηριχθούν οι κάτοικοι της περιοχής σε οτιδήποτε χρειαστούν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου