ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προκαταρκτική για το Σουρλίγκειο Ιδρυμα: Ζητήθηκαν συμπληρωματικά έγγραφα

προκαταρκτική-για-το-σουρλίγκειο-ιδρ-423905

Στην τελική ευθεία η έρευνα μετά τη νόσηση 36 ατόμων και τον θάνατο 10 τροφίμων, αλλά και εργαζόμενης – Στο αρχείο προκαταρκτική για δομή υγείας

Συμπληρωματικά στοιχεία ζήτησε η Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργεί για το Σουρλίγκειο Ιδρυμα Καναλίων και την τήρηση ή όχι εκ μέρους του Ιδρύματος των μέτρων προστασίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2021 μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού στους τρόφιμους έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό.

Δέκα ηλικιωμένοι του Ιδρύματος και μία εργαζόμενη στη δομή απεβίωσαν εξαιτίας των επιπλοκών του κορονοϊού.

Προκειμένου να αποφασίσει πώς θα κινηθεί η Εισαγγελία Βόλου ζητεί επιπλέον την προσκόμιση κάποιων εγγράφων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, που θεωρεί απαραίτητα για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Οταν σημειώθηκαν τα αλλεπάλληλα κρούσματα που οδήγησαν σε θανάτους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων προβλεπόταν και προβλέπεται να ισχύουν αυστηρά μέτρα υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής με τήρηση των κανόνων αποστάσεων, μέτρα καθαριότητας των χώρων, καθημερινή ενεργητική επιτήρηση των ασθενών και μεταξύ άλλων προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος. Μεταξύ άλλων, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όφειλαν και οφείλουν να τηρούν αρχείο με όλα τα μέτρα της πανδημίας και να καταγράφουν τους εισερχόμενους.

Απώτερος στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη και μετάδοση του νέου κορονοϊού, από την οποία ασθένησαν άνθρωποι και άλλοι πέθαναν, παραβάσεις που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος από το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Επισημαίνεται ότι στο Γηροκομείο Καναλίων εντοπίστηκαν τουλάχιστον 36 θετικά κρούσματα του κορονοϊού.

Αρχειοθετήθηκε η έρευνα για δομή υγείας

Στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Βόλου που διατάχθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο μετά από 9 κρούσματα κορονοϊού σε δομή υγείας στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι η δομή είχε λάβει τα προβλεπόμενα μέρα, αφού η πρόλαβε τον περιορισμό των κρουσμάτων και την περαιτέρω εξάπλωση σε μικρό αριθμό νοσηλευόμενων.

Εκτιμήθηκε ότι επειδή ακριβώς είχαν ληφθεί τα μέτρα πρόληψης, οι νοσηλευόμενοι που προσβλήθηκαν από τον ιό είχαν χαμηλό ιικό φορτίο και δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα, παρά τις παθήσεις τους.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου