Λευκοί πελαργοί σε χωριά στη λίμνη Κάρλα «φόρεσαν» ειδικά δαχτυλίδια

Τελευταία ενημέρωση: 2021-07-19, 13:04:06
Λευκοί πελαργοί σε χωριά στη λίμνη Κάρλα «φόρεσαν» ειδικά δαχτυλίδια

 

Για πρώτη φορά «φόρεσαν» ειδικά δαχτυλίδια. Τα δαχτυλίδια που φέρουν πλέον λευκοί πελαργοί από τα χωριά του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, θα μπορούν να δώσουν στους ερευνητές τα …μαντάτα σχετικά τις μετακινήσεις τους.

Η διαδικασία -δακτυλίωση όπως ονομάζεται- εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, στις αρχές Ιουλίου.

Η Ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με την πολύτιμη βοήθεια της Εύας Στετς - Συντονίστρια Δακτυλιώσεων Λευκών Πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού, δακτυλίωσε 39 νεοσσούς Λευκών Πελαργών σε 12 φωλιές.

Ελήφθησαν, ταυτόχρονα, όλα τα απαραίτητα μορφομετρικά στοιχεία (βάρος, μήκος ράμφους κ.λπ.). Ολες οι φωλιές βρίσκονταν σε στύλους μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια τόσο των ερευνητών όσο και των ίδιων των πουλιών.

Στους Λευκούς Πελαργούς τοποθετούνται ειδικού τύπου δαχτυλίδια μαύρου χρώματος και οκταγωνικού σχήματος στην κνήμη των πουλιών, με πενταψήφιο κωδικό και κωδικό χώρας GRA (Greece-Athens), σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. 

Η δακτυλίωση αποτελεί τη μακροβιότερη επιστημονική μέθοδο παρακολούθησης των μετακινήσεων των πουλιών. Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε κάποια άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής των πουλιών.

Ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconia) αποτελεί είδος με ευρεία κατανομή και συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 700.000 άτομα. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός του είδους υπολογίζεται στα 447.000-495.000 ώριμα άτομα, με αυξητική τάση.

Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και Λευκοί Πελαργοί από την Ελλάδα στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός έχει βρεθεί ότι φτάνουν έως και τη Νότια Αφρική για να διαχειμάσουν.

Η Ελλάδα φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού των Λευκών Πελαργών, ενώ για τη χώρα μας ο Λευκός Πελαργός αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια, τα 84 εκ των οποίων απαντούν στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας.

Η προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Κάρλας είναι εξαιρετικής σημασίας για την ορνιθοπανίδα και γενικότερα για την άγρια ζωή. Περιλαμβάνει τρεις τόπους Κοινοτικής Σημασίας και πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (περιοχές NATURA 2000), ενώ αποτελεί και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και λειτουργεί ως ενιαία οικολογική ενότητα για τα αρπακτικά με το γειτονικό όρος Μαυροβουνίου Λάρισας.

Η δράση της δακτυλίωσης των Λευκών Πελαργών υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου –Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Συμπεριλαμβάνεται στις «Δράσεις βελτίωσης του καθεστώτος διατήρησης της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού» και έχει ως αντικείμενο τη δακτυλίωση πουλιών και την παροχή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένης γνώσης στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με σκοπό την εκπαίδευσή του.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται με Ανάδοχο την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και θα συνεχιστεί κατά τα έτη 2022 και 2023, όταν θα επαναληφθούν δακτυλιώσεις Λευκών Πελαργών στην περιοχή, ενώ θα επεκταθεί και σε νεοσσούς πελεκάνων που αναπαράγονται στη λίμνη Κάρλα.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ευχαριστεί θερμά τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για τη βοήθειά που παρείχε στην υλοποίηση της δράσης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ερευνητών της, καθώς και τους κατοίκους των δύο χωριών για τη θετική τους στάση και την υπομονή τους κατά τις ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί:

Αν δείτε λευκό πελαργό με δαχτυλίδι, παρακαλούμε ενημερώστε μας, σημειώνοντας την τοποθεσία και τον κωδικό του δαχτυλιδιού:

  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Τηλεφωνικά στο 210 8228704 & 210 8227937 | Με μήνυμα στο info@ornithologiki.gr ή στη σελίδα μας στο facebook - Elliniki Ornithologiki Etaireia

  • Φορέας Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού:

Τηλεφωνικά στο 24280 73856 | Με μήνυμα στο info@fdkarlas.gr ή στη σελίδα μας στο facebook - Φορέας Διαχείρισης Κάρλας (Μα. Κε. Βε. Δε. Πη).

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=