ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Η απόφαση των κατοίκων «δεσμεύει» τη δημοτική αρχή

η-απόφαση-των-κατοίκων-δεσμεύει-τη-δ-515896

Τον Αύγουστο η τελική γνωμοδότηση για το αιολικό πάρκο στα Κανάλια

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τέλος Αυγούστου θα συζητηθεί η γνωμοδότηση για τη δημιουργία αιολικού πάρκου, με την τοποθέτηση 16 ανεμογεννητριών στην περιοχή Μαυροβουνίου, στο βουνό που βρίσκεται πάνω από το δημοτικό διαμέρισμα Καναλίων.

Το θέμα της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην περιοχή προκαλεί ενστάσεις, καθώς η εταιρεία που ενδιαφέρεται να το κατασκευάσει έχει έρθει σε συμφωνία με τη Μονή Φλαμουρίου για τη χρήση έκτασης, για την οποία ο δήμος έχει ασκήσει ένδικα μέσα θεωρώντας ότι του ανήκει.

Στην ενημερωτική συνέλευση, που έγινε πριν λίγες μέρες στα Κανάλια παρουσία της δημοτικής αρχής, ο κ. Νασίκας ζήτησε από τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου να τοποθετηθούν στο ζήτημα, ώστε στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει το δημοτικό συμβούλιο και διαβεβαίωσε ότι «η απόφαση των κατοίκων, αρνητική ή θετική, θα δεσμεύσει και τη δημοτική αρχή, ως προς την τελική της γνωμοδότηση».

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει μία αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καναλίων για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Εκτός από το θέμα της διαφιλονικούμενης έκτασης εκφράζονται και άλλες ενστάσεις για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου, όπως ότι προβλέπεται να γίνει στην καρδιά του δικτύου Natura 2000, σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ (την περιοχή GR 1420006 «Όρος Μαυροβούνι”) και σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (την περιοχή GR 1420004 “Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι».

Επίσης στην περιοχή υπάρχει έντονη κτηνοτροφική και μελισσοκομική δραστηριότητα που θα διαταραχθεί, ενώ είναι τόπος ιστορικής και υψηλής θρησκευτικής σημασίας, κοντά σε οικισμούς χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους με τουριστική δραστηριότητα.

Σημειώνεται πάντως ότι γνωμοδότηση επί του θέματος, έχει ζητηθεί και από τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου