ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προστασία και διαχείριση αυτοφυών ορχεοειδών

προστασία-και-διαχείριση-αυτοφυών-ορ-516784

Πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας για την προστασία της περιοχής

Φυσική προίκα για την περιοχή οι αυτοφυείς ορχιδέες, με τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου και Δέλτα Πηνειού να υλοποιεί δράση προστασίας. Συγκεκριμένα, έχει εντάξει στις δραστηριότητές του, την υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό δειγματοληψίας αυτοφυών ορχεοειδών, τον εγγενή πολλαπλασιασμό και την επαναφύτευσή τους στην περιοχή.

Ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών είναι ο Αρης Γεράκης, γεωπόνος, δρ. Ανάπτυξης Φυσικών Πόρων. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης αυτοφυών ορχεοειδών τα οποία προστατεύονται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία. Το έργο υλοποιείται σε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000 σε Μαυροβούνιο και Βόρειο Πήλιο.

Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει ποικίλα οικοσυστήματα όπως θαμνώνες, χορτολίβαδα και δάση φυλλοβόλων τα οποία φιλοξενούν σημαντική ποικιλία αυτοφυών ορχεοειδών. Αυτοφυείς ορχιδέες όμως απαντώνται και σε διαχειριζόμενα οικοσυστήματα όπως καλλιεργούμενοι αγροί χαμηλών εισροών και παρυφές δρόμων (πρανή και χαντάκια). «Αυτή η σημαντική φυσική κληρονομιά απειλείται από πιέσεις όπως παράνομη συλλογή, υπερβόσκηση, εντατικοποιημένη γεωργία και κλιματική αλλαγή. Το έργο αφορά σε πρώτη φάση την καταγραφή, αξιολόγηση και παρακολούθηση των αυτοφυών ορχεοειδών στην περιοχή του Μαυροβουνίου και Βόρειου Πηλίου. Σε δεύτερη φάση, την ανάπτυξη μεθόδων για τον τεχνητό πολλαπλασιασμό με σκοπό τη διατήρησή τους», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του φορέα.

Η καταγραφή ευρημάτων για τη φετινή ανθική περίοδο έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, καθότι τα περισσότερα είδη έχουν ήδη απανθίσει. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 23 είδη, από το εντυπωσιακό ιμαντόγλωσσο, μέχρι την ταπεινή νεοττιά, είδος χωρίς χλωροφύλλη, «που θα το προσπεράσετε εύκολα στο δάσος αν δεν το ξέρετε», επισημαίνεται σε ενημερωτική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου