Στα χνάρια των συντρόφων του Ρήγα

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-20, 13:54:07
Το διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνεται 26 και 27 Ιουνίου, όποτε ο Δήμος προγραμματίζει την αδελφοποίησή του με τις πόλεις καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή
Στα χνάρια των συντρόφων του Ρήγα

 Αδελφοποίηση με τους Δήμους Χίου, Καστοριάς, Βοΐου, Ζίτσας και Λευκωσίας Κύπρου με διήμερο εκδηλώσεων 26 και 27 Ιουνίου  

Τους συντρόφους του Ρήγα Βελεστινλή, που μαζί με τον Ενθεγέρτη θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδος τον Ιούνιο του 1798, τιμά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνεται 26 και 27 Ιουνίου, όποτε ο Δήμος προγραμματίζει την αδελφοποίησή του με τις πόλεις καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή. Οι ημερομηνίες που επιλέχτηκαν έχουν τον δικό τους συμβολισμό, καθώς 24 Ιουνίου του 1798, στη Βιέννη, αποφασίζεται να παραδοθούν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του στις τουρκικές αρχές. Φυλακίζονται στον Πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι, όπου θα θανατωθούν με εντολή του σουλτάνου. Τα πτώματά τους ρίχνονται στον Δούναβη.

Οι θυσιασθέντες για την Ελλάδα ήταν οι Ρήγας Βελεστινλής, ετών 41, Ευστράτιος Κορωνιός, έμπορος από τη Χίο, ετών 31, Αντώνιος Κορωνιός, έμπορος από τη Χίο, ετών 27, Ιωάννης Καρατζάς, λόγιος από τη Λευκωσία Κύπρου, ετών 31, Δημήτριος Νικολίδης, ιατρός, από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, ετών 32, Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζας, έμπορος από τη Σιάτιστα, ετών 22, Ιωάννης Εμμανουήλ, φοιτητής της Ιατρικής από την Καστοριά, ετών 24, Παναγιώτης Εμμανουήλ, αδελφός του Ιωάννη, υπάλληλος του Αργέντη, ετών 22.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας με πρόεδρο τον Γεώργιο Σούρλα, π. υπουργό και π. πρόεδρο της Βουλής. Θα συμμετάσχουν επίσης οι δήμαρχοι των πόλεων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα, καθώς σε ειδική τελετή θα γίνει αδελφοποίηση των Δήμων με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Η τελετή θα γίνει το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 20.30 στην πλατεία Ρολογιού στο Βελεστίνο. Εκτός από τους δημάρχους των άλλων πόλεων, στην εκδήλωση θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Stari Grad του Βελιγραδίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Γεώργιος Σούρλας, π. υπουργός, π. πρόεδρος της Βουλής κα πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής».

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, 27 Ιουνίου, στις 10.15 π.μ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο «Σπίτι του Ρήγα».

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον Εκθεσιακό Χώρο όπου φυλάσσεται ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα, καθώς επίσης στον χώρο της Υπέρειας Κρήνης, της πανάρχαιας πηγής που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Φερών.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Μουσική Σχολή Δήμου Ρήγα Φεραίου και τοπικοί πολιτιστικοί φορείς.

 

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=