ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Οριστικό ναι στην επέκταση του Κοιμητηρίου Αγ. Γεωργίου

οριστικό-ναι-στην-επέκταση-του-κοιμητ-359947

Μειώνεται η απόσταση στα 75 μέτρα – Αντιδράσεις από ιδιοκτήτες σπιτιών

Η αρχή του τέλους στον πόνο και την αγωνία των κατοίκων που αναγκάζονται να «χωρίσουν τις οικογένειές τους μετά θάνατον», θάβοντας τους μισούς συγγενείς τους στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και τους άλλους στο «Κούκο», έγινε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με την οριστική έγκριση της απόστασης του επεκτεινόμενου Κοιμητηρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των μελετών του έργου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Κοιμητήριο παρά μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα εκταφής, καθώς δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος. Όπως υποστηρίζουν ωστόσο, το Κοιμητήριο αυτή τη στιγμή είναι σε άριστη κατάσταση με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ενώ υπάρχει και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μαγνησίας στην οποία αναφέρεται τι χρειάζεται για να λειτουργήσει ο χώρος της επέκτασης.

«Καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που έχουν στον Άγιο Γεώργιο για παράδειγμα θαμμένο τον πατέρα τους και στον Κούκο κάποιον άλλο συγγενή. Ο πόνος τους είναι δυσβάσταχτος, τόσο για τους ίδιους, όσο και για εμάς που είμαστε καθημερινοί μάρτυρες της δυσκολίας τους» τόνισε ο Κων. Καραμπάσης, κάτοικος της περιοχής και σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου.

Ειδικότερα η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται στην επικείμενη επέκταση κατοικίες, είναι αυτή να γίνει αντί για τα 100 μέτρα στα 75. Τονίζεται πως σύμφωνα με το Νόμο καθορισμού αποστάσεων από Κοιμητήριο για να είναι νόμιμη η επέκταση πρέπει το Κοιμητήριο να απέχει τουλάχιστον 100 μέτρα από μεμονωμένες κατοικίες, ωστόσο με το Νόμο περί βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης εφόσον δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον η επέκταση μπορεί να γίνει στα 75 μέτρα, ό,τι δηλαδή αποφάσισε και το Σώμα κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των συμβούλων της μειοψηφίας κκ. Ιγγλέση και Ζάχου.

Χθες στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι και ανέδειξαν το πρόβλημα που υπάρχει με την παρούσα κατάσταση του Κοιμητηρίου, ενώ παραβρέθηκε και μία κάτοικος η οποία θίγεται από την επέκταση, όπως και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, που έχουν προσφύγει νομικά κατά της επέκτασης.

Οι συγκεκριμένοι θιγόμενοι διευκρινίζεται πως μετά την κτήση του Κοιμητηρίου πριν χρόνια και τις τότε δηλώσεις του Δήμου περί «μη ανάγκης ύπαρξης των περιφερειακών Κοιμητηρίων εφόσον υπάρχει ο Κούκος» έχτισαν πέριξ του Κοιμητηρίου με αποτέλεσμα σήμερα να θίγονται από την επέκταση και να έχουν προσφύγει νομικά, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Τελικά το Σώμα χθες αποφάσισε να πει το οριστικό «ναι» στην επέκταση του Κοιμητηρίου παρά τις αντιδράσεις των περιοίκων που διατηρούν σπίτια, καθώς ουσιαστικά δεν πρόκειται για επέκταση, αλλά για ενσωματωμένο από χρόνια χώρο στο υπάρχον εν λειτουργία κοιμητήριο και θα πρέπει να γίνουν ταφές και στον ενσωματωμένο οικοπεδικό χώρο. Μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει η σύνταξη των αντίστοιχων μελετών, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει το έργο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου