Τιμή και μνήμη στους συντρόφους του Ρήγα το τριήμερο 25 – 27 Ιουνίου

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-04, 14:03:05
Τιμή και μνήμη στους συντρόφους του Ρήγα το τριήμερο 25 – 27 Ιουνίου

 

Αδερφοποίηση Δήμου Ρήγα Φεραίου με τους Δήμους Χίου, Καστοριάς, Βοΐου, Ζίτσας και Λευκωσίας Κύπρου

Τις πρέπουσες τιμές στους συντρόφους του Ρήγα Βελεστινλή, που μαζί με τον Ενθεγέρτη θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 1878, θα αποδώσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σε τριήμερο εκδηλώσεων, στις 25, 26 και 27 Ιουνίου, ο Δήμος προγραμματίζει την αδερφοποίησή του με τις πόλεις καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή. Οι ημερομηνίες που επιλέχτηκαν έχουν τον δικό τους συμβολισμό, καθώς 24 Ιουνίου του 1878 στη Βιέννη αποφασίστηκε να παραδοθούν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του στις τουρκικές αρχές. Φυλακίζονται στον Πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι, όπου θα θανατωθούν με εντολή του σουλτάνου. Τα πτώματά τους ρίχνονται στον Δούναβη.

Οι θυσιασθέντες για την Ελλάδα είναι οι Ρήγας Βελεστινλής, ετών 41, Ευστράτιος Κορωνιός, έμπορος από τη Χίο, ετών 31, Αντώνιος Κορωνιός, έμπορος από τη Χίο, ετών 27, Ιωάννης Καρατζάς, λόγιος από τη Λευκωσία Κύπρου, ετών 31, Δημήτριος Νικολίδης, ιατρός, από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, ετών 32, Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζας, έμπορος από τη Σιάτιστα, ετών 22, Ιωάννης Εμμανουήλ, φοιτητής της Ιατρικής από την Καστοριά, ετών 24, Παναγιώτης Εμμανουήλ, αδελφός του Ιωάννη, υπάλληλος του Αργέντη, ετών 22.

Τις τριήμερες εκδηλώσεις, που θα διοργανωθούν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας με πρόεδρο τον Γεώργιο Σούρλα, π. υπουργό και π. πρόεδρο της Βουλής, έχει προσκληθεί να τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των δημάρχων των πόλεων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα και σε ειδική τελετή θα γίνει αδερφοποίησή τους με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Εχει προσκληθεί επίσης να παραστεί στις εκδηλώσεις ο δήμαρχος Βελιγραδίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=