ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Επετειακό κλίμα στη γενέτειρα του εθνεγέρτη

επετειακό-κλίμα-στη-γενέτειρα-του-εθν-582296

Θεματικές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην πατρίδα του Ρήγα – Προσκλήσεις του Δήμου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής

Με πλούσιες θεματικές εκδηλώσεις και δράσεις, που καλύπτουν χρονικά το 2021, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, γενέτειρα του Ρήγα, τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δημοσιεύει το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν τη μακραίωνη ιστορική πορεία της περιοχής, με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου να απευθύνει πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να παραστεί σε διήμερο εκδηλώσεων τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δύο δράσεις διοργανώνει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στη διάρκεια του Μαΐου και περιλαμβάνουν τις «Επαναστατικές διαδρομές 2021» και τα εγκαίνια του «Μνημείου Συρτάδων».

Οι «Επαναστατικές διαδρομές 2021» συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τη Μοτοσικλετιστική Λέσχη Βόλου. Συνολικά 50 μοτοσικλετιστές από όλη την Ελλάδα θα επισκεφτούν το Βελεστίνο και θα περιηγηθούν στον χώρο «Σπίτι του Ρήγα», στην Υπέρεια Κρήνη, στον Εκθεσιακό Χώρο Ρήγας Βελεστινλής, στο Πνευματικό Κέντρο Ρήγας Βελεστινλής και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ομιλία σε υπαίθριο χώρο για τον εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή.

Στη δεύτερη δράση, με την ανέγερση του μνημείου στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, τιμάται η καταστροφή του χριστιανικού οικισμού των Συρτάδων από τις ορδές των Τούρκων με επικεφαλής τον Δράμαλη, κατά την Επανάσταση της Θετταλομαγνησίας.

Ιστορικές δράσεις τον Ιούνιο

Πληθώρα εκδηλώσεων διοργανώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο, με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου να αναδεικνύει τις βαθιές ιστορικές καταβολές, που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν.

Πρώτη δράση η δημιουργία του Πάρκου Ηρώων. Στον χώρο της πλατείας της Υπέρειας Κρήνης θα δημιουργηθεί πρότυπο, θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στους ήρωες και τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

Τον ίδιο μήνα διοργανώνεται τιμητική εκδήλωση για τον Γεώργιο Σούρλα, π. υπουργό, π. πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής». Στο Ινστιτούτο συμμετέχουν οι Δήμοι Ρήγα Φεραίου, Βελιγραδίου, Καστοριάς, Βοΐου, Ζίτσας, Χίου και Λευκωσίας Κύπρου.

Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του διοργανώνεται στο Βελεστίνο. Τις εκδηλώσεις θα προσκληθεί να τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα διοργανωθούν με τη συμμετοχή των δημάρχων των πόλεων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα και σε ειδική τελετή θα γίνει η αδελφοποίησή τους με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Θα προσκληθεί επίσης να παραστεί στις εκδηλώσεις ο δήμαρχος Βελιγραδίου.

Θεσμός οι αγώνες στίβου «Ρήγεια 2021», που διοργανώνονται σε συνεργασία του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Γυμναστικού Συλλόγου Βελεστίνου.

Στο πρόγραμμα του Ιουνίου τα εγκαίνια του μνημείου «Βουλής Θετταλομαγνησίας» με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με πρόταση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών, Βελεστίνου, Ρήγα, με πρόεδρο τον δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο, να ανεγείρει το μνημείο, τιμώντας τη συνέλευση των επαναστατημένων της περιοχής Μαγνησίας, που συγκλήθηκε στις 11 Μαΐου 1821 στο Βελεστίνο.

Στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων διοργανώνεται τον Ιούνιο ομιλία με θέμα «Η Θεσσαλία στην επανάσταση», με εισηγητή τον Αθανάσιο Καραθανάση, ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ και καθηγητή Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου.

Στο πρόγραμμα των επετειακών δράσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τον Ιούνιο περιλαμβάνεται το κάλεσμα σε όλους τους Δήμους της χώρας για εθελοντική συμμετοχή στη δημιουργία μαρμάρινης πλάκας στον χώρο «Σπίτι του Ρήγα Βελεστινλή», που θα χαραχθούν λόγια επιφανών ανδρών της επανάστασης.

Παράλληλα προγραμματίζεται η δημιουργία και η προβολή επετειακού ιστορικού βίντεο στη μνήμη του Ρήγα Βελεστινλή, με τη συμμετοχή Φεραίων πολιτών, παραγωγή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ρήγα Φεραίου προγραμματίζεται η έκδοση αναμνηστικών μεταλλίων και αγαλματιδίων με τη μορφή του Ρήγα, η έκθεση των δώδεκα κεντημένων φύλων της Χάρτας του Ρήγα από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στο Πνευματικό Κέντρο Ρήγας Βελεστινλής και έκθεση από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Φερών Τέχνες» του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Επετειακό κλίμα τον Ιούλιο

Πέντε επετειακές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Ιουλίου, αρχής γενομένης με δράση συνώνυμη αρχιτεκτονικού φωτισμού σε ιστορικούς χώρους και εμβληματικά κτίρια του Δήμου και ομιλία με θέμα «Η παρουσία του Ρήγα στη Βιέννη», με εισηγητή τον υποψήφιο διδάκτορα στο Ινστιτούτο Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Στέργιο Λαΐτσο.

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, προγραμματίζονται τα εγκαίνια της πλατείας των επτά συντρόφων του Ρήγα στο Βελεστίνο και τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας στην οποία θα αναγράφονται τα ονόματα του Ρήγα και των επτά συντρόφων του και θα σημειώνεται ο τόπος καταγωγής του.

Στο ίδιο πλαίσιο η επετειακή έκδοση λευκώματος για τη λίμνη Κάρλα, η οποία αποτυπώνεται στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και η εγκατάσταση της Ελληνικής σημαίας, που θα αναρτηθεί σε ιστό ύψους 25 μέτρων στον προαύλιο χώρο του πνευματικού κέντρου Ρήγας Βελεστινλής.

Η σημαία του Ρήγα

Στη διάρκεια του Αυγούστου προγραμματίζεται η έκδοση επετειακών – ιστορικών συγγραμμάτων από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και η έκθεση φωτογραφίας στον εσωτερικό χώρο του πύργου του ρολογιού, με θέμα το Βελεστίνο στο πέρασμα των χρόνων, από το Σύλλογο Γυναικών «Υπέρεια Κρήνη» με την υποστήριξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται δράση με επίκεντρο την τρίχρωμη σημαία του Ρήγα, τη σημαία της «Ελληνικής Δημοκρατίας», του δημοκρατικού κράτους που ο Ρήγας σχεδίαζε να δημιουργήσει, μετά την επανάσταση στον βαλκανικό χώρο.

Επίσης διοργανώνεται το 7ο Εθνολογικό Συνέδριο Θεσσαλών – Καραγκούνηδων και το 7ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων στο Βελεστίνο προς τιμή του Ρήγα Βελεστινλή, η δημιουργία έργων ζωγραφικής γκράφιτι σε όψεις επιλεγμένων δημοτικών κτιρίων, καθώς επίσης κουκλοθέατρο για τον Ρήγα Βελεστινλή από μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.

Συμβολική η δεντροφύτευση 200 μικρών ελαιόδεντρων στην ευρύτερη περιοχή του ανδριάντα του Ρήγα, προγραμματίζεται, εξάλλου, τον Σεπτέμβριο, και κάθε χρόνο θα προστίθεται και ένα δέντρο.

Παράλληλα προγραμματίζεται η εγκατάσταση μνημείου στη μνήμη των δύο αγωνιστών από τα Κανάλια, Χατζηκυριαζή και Χατζηνικόλα, η παρουσίαση συλλογής ποιημάτων από την εκπαιδευτικό Ζωή Μακρυνάσιου, καθώς και μουσική εκδήλωση.

Ο κύκλος του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται με έκθεση κειμηλίων της Επανάστασης του 1821. Γιαταγάνια, καρυοφύλλια και κουμπούρες θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο Ρήγας Βελεστινλής, με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς, παρουσία του προέδρου Χαράλαμπου Αλεξάνδρου.

Τιμή στον δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο

Από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου ο Ρήγειος Δρόμος, που προγραμματίζεται τον Οκτώβριο με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από όλη την Ελλάδα.

Μαθητικές δράσεις επετειακού χαρακτήρα διοργανώνονται τον Οκτώβριο στην πλατεία ρολογιού στο Βελεστίνο, δίνοντας στα παιδιά την δυνατότητα να εμβαθύνουν στην ιστορία.

Τιμητική εκδήλωση για τον δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Φερών, Βελεστίνου, Ρήγα, διοργανώνεται, στο μεταξύ, τον Οκτώβριο και παρουσίαση της «Χάρτας του Ρήγα», μιας από τις 1220 που τυπώθηκαν στη Βιέννη το 1797 από το Ρήγα και σήμερα σώζονται 54.

Εγκαίνια της έκθεσης «Ρήγας και Επανάσταση» διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο Ρήγας Βελεστινλής τον Οκτώβριο. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 220 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα και αναπτύχθηκε στην αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος και το περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων. Στα εγκαίνια θα προσκληθεί να παραστεί ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Τον ίδιο μήνα, τέλος, διοργανώνονται εκδηλώσεις από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με θέμα «Ο Ρήγας μάς εμπνέει».

Εικονική περιήγηση

Το Νοέμβριο διοργανώνεται εικονική περιήγηση του Εκθεσιακού Κέντρου Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, μια δράση του ΕΠΑΛ Βελεστίνου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών. Θέμα της εκδήλωσης είναι «Ρήγας Βελεστινλής, ο Θεσσαλός οραματιστής» και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση Μαγνησίας της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών και τον πρόεδρό της και διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ρήγα Φεραίου, Στέφανο Καρκάλη.

Ο ετήσιος κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου κλείνει τον Δεκέμβριο με αθλητικές επιδείξεις από αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου ΩΡΙΩΝ, προς τιμή του Ρήγα Φεραίου στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου και παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων και επετειακών δρώμενων από τους συλλόγους του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ρήγας Βελεστινλής.

Διακριτή ιστορική ψηφίδα στους εορτασμούς

Λαμπρός ο εορτασμός, με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «Οι επετειακές εκδηλώσεις και οι θεματικές μας δράσεις ξεδιπλώνουν ένα ευρύ φάσμα εορτασμών που αποσκοπούν στη διάχυση της ιστορικής γνώσης και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στο ευρύ κοινό. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Ρήγα Βελεστινλή και στους ήρωες της επανάστασης του 1821 βάζει τη δική του διακριτή ιστορική ψηφίδα στους εορτασμούς».

Οι επετειακές εκδηλώσεις επιβάλλουν μια «ολοκληρωμένη θεώρηση στην οργάνωσή τους με γνώμονα τη συνέργεια δημοτικών παρατάξεων, φορέων, επιστημόνων και ενεργών πολιτών.

Με τις εκδηλώσεις η πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε στο πολιτισμικό συγκείμενο του αναστοχασμού, τη φιλελεύθερη σκέψη και τον πόθο για Ελευθερία που μας δίδαξαν ο Ρήγας Βελεστινλής, ο κορυφαίος του Ελληνικού Διαφωτισμού και η ιερή γενιά των Ελλήνων του 1821 με το άλικο αίμα και την υπέρτατη θυσία τους. Με την ιστορική γνώση διατηρούνται ανεξίτηλες στη μνήμη του ανθρώπου τόσο η ιδιοσυγκρασία του όσο και η εθνική του ταυτότητα», υπογραμμίζει ο κ. Νασίκας.

Κλείνοντας, διατυπώνει την ευχή «ας είναι το επετειακό αυτό έτος για τον Ελληνισμό αφετηρία να κάνουμε πράξη τα μηνύματα και τα οράματα του μεγάλου Εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, γιατί κυρίως σήμερα οι έννοιες της ελευθερίας, της συμφιλίωσης, της συνεργασίας και της συλλογικότητας, πρέπει να γίνουν πηγή έμπνευσης για όλους μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου