ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Και πρότυπο ΕΠΑΛ στη Μαγνησία

και-πρότυπο-επαλ-στη-μαγνησία-604947

Επίσκεψη του γενικού γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιώργου Βούτσινου σε πέντε Επαγγελματικά Λύκεια της περιοχής – Σε αναμονή η απόφαση για τα Γυμνάσια και Λύκεια, που έχει προκαλέσει αναταραχή

Στη λειτουργία από το νέο σχολικό έτος και ενός πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου στην περιοχή της Μαγνησίας προσανατολίζεται το Υπουργείο Παιδείας, ενώ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη η απόφαση για τα γυμνάσια και λύκεια της περιοχής που θα λειτουργήσουν δύο ως πρότυπα και ισάριθμα ως πειραματικά.

Την περασμένη Τετάρτη στη Μαγνησία βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιώργος Βούτσινος, ο οποίος συνοδευόμενος από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπο Σταχτέα, επισκέφθηκε πέντε επαγγελματικά λύκεια.

Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσινος επισκέφθηκε τα ΕΠΑΛ Βελεστίνου, Αγριάς, 1ο και 2ο Ν. Ιωνίας και 3ο Βόλου. Είδε από κοντά τις κτιριακές υποδομές, τα εργαστήρια, ενημερώθηκε για τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούν, ενώ επισκέφθηκε και τα Εργαστηριακά Κέντρα που υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΕΠΑΛ.

Η δημιουργία και πρότυπων ΕΠΑΛ ήταν απόφαση που λήφθηκε σε δεύτερο χρόνο, καθώς δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών δομών αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Η επιλογή του ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσει από το νέο σχολικό έτος ως πρότυπο ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν θα ερωτηθούν οι σύλλογοι διδασκόντων των επαγγελματικών λυκείων ούτε θα ζητηθεί γνώμη του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο για τα γυμνάσια και λύκεια όσο και για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις ανακοινώσεις για την επιλογή ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσει ως πρότυπο αναμένονται και οι αποφάσεις για τα γυμνάσια και λύκεια που θα λειτουργήσουν ως πρότυπα και πειραματικά. Υπενθυμίζεται ότι για τα γυμνάσια και λύκεια υπάρχουν σε επίπεδο Μαγνησίας αντιδράσεις συλλόγων διδασκόντων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. Αντιθέτως σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως πειραματικά θα λειτουργήσουν από το νέο σχολικό έτος, το Νηπιαγωγείο και το 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός» μετά από προτάσεις των ίδιων των σχολείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου