ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μέριμνα για τους καλλιεργητές της Κάρλας

μέριμνα-για-τους-καλλιεργητές-της-κάρ-638020

Ζητεί να αναληφθεί το δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή τη διανομή των εκτάσεων

Να δοθεί μπόνους 400 επιπλέον μορίων με στόχο οι εκτάσεις να παραχωρηθούν πάλι στους πρότερους δικαιούχους και να αφαιρεθεί το κριτήριο που δεν δίνει το δικαίωμα όλοι οι παρακάρλιοι δικαιούχοι, να έχουν την ίδια μοριοδότηση (Στεφανοβίκειο – Ριζόμυλος – Κανάλια – Κερασιά – Κεραμίδι – Κάπουρνα) ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου.

Μέχρι της 16 Απριλίου «τρέχει» προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους βάσει της σχετικής προκήρυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, με χαμηλό τίμημα 5 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι αγρότες των παρακάρλιων κοινοτήτων αναμένουν ακόμη να διανεμηθούν τα 9.500 στρέμματα που απέμειναν περιμετρικά της νέας λίμνης Κάρλας.

Περίπου 3.500 στρέμματα είναι περιμετρικά της Μαγούλας (αυτά δίνονταν από το 2012 έως σήμερα), 1.500 είναι παράλληλα από τον υγρότοπο από την πλευρά του Καλαμακίου, 500 είναι βορειοδυτικά του ελικοδρομίου, 1.500 στρέμματα βρίσκονται παράλληλα με το δρόμο από το στόμιο της σήραγγας μέχρι το ελικοδρόμιο, ενώ άλλα περίπου 2.500 είναι μπροστά στα Κανάλια.

Ο δήμος Ρήγα Φεραίου έχει προτείνει παραχωρηθούν άμεσα (βάσει νέων αιτήσεων) οι εναπομείνασες δημόσιες εκτάσεις των 9.500 περίπου στρεμμάτων περιμετρικά της νέας λίμνης Κάρλας στους παρακάρλιους αγρότες αποκλειστικά των χωριών Κανάλια Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο Κερασιά Κεραμίδι – Βένετο και Κάπουρνα με τη δέσμευση να καλλιεργηθούν μόνο με σιτηρά ή παρεμφερείς καλλιέργειες για να επιτευχθεί η λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε μία περιοχή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη νεοσυσταθείσα λίμνη Κάρλα.

Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνο και τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας που ασχολείται με την οικολογική προστασία της περιοχής, ενώ επίσης αυτός ο τρόπος καλλιέργειας βοηθάει και την διατήρηση της κτηνοτροφίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου