Στον Δήμο Ρ. Φεραίου το αρχοντικό Βαΐρα

Τελευταία ενημέρωση: 2021-04-05, 20:40:30
Στον Δήμο Ρ. Φεραίου το αρχοντικό Βαΐρα

Είναι χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟ ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και θα απαλλοτριωθεί

 

 

Το αίτημα της Κοινότητας Καναλίων που έκανε προσπάθειες να αποκτήσει το νεοκλασικό κτίριο Βαΐρα στην κεντρική πλατεία των Καναλίων ικανοποιεί ο δήμος.

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο έχει χαρακτηρισθεί με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής με πολλαπλές προοπτικές αξιοποίησης του προς όφελος της Κοινότητας Καναλίων, των κατοίκων της και γενικότερα του δήμου Ρήγα Φεραίου. Το αρχοντικό αποτελεί διώροφο κτίσμα και βρίσκεται εντός οικοπέδου σε πολύ καλή τοποθεσία σε κεντρικό σημείο του χωριού με εύκολη πρόσβαση από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της περιοχής, πλησίον της Κεντρικής Πλατείας και της Κοινότητας.

Οπως ενημερώνει σ’ ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να περιέλθει το αρχοντικό στην κυριότητα του και να αξιοποιηθεί καταλλήλως, καθώς περιλαμβάνει πολλούς και ευρύχωρους χώρους.

Το ακίνητο θα περάσει στον δήμο με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης με τη σύμφωνη γνώμη και των κληρονόμων της οικογενείας στην οποία ανήκει.

«Το αρχοντικό Βαΐρα αποτελεί ένα διατηρητέο κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο μετά από πολλά έτη προσπάθειας της Τοπικής Κοινωνίας να περιέλθει στην Κοινότητα Καναλίων, κατορθώσαμε σήμερα ως Δημοτική Αρχή να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την απόκτηση του από τον δήμο Ρήγα Φεραίου», σημειώνει σχετικά ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας.

«Σκοπός μας, συνεχίζει ο ίδιος, είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως το συγκεκριμένο κτίσμα και να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο δράσεων, όπου οι κάτοικοι των Καναλίων αλλά και οι δημότες όλου του Δήμου γενικότερα να μπορούν να κάνουν χρήση σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και άλλου είδους δράσεις είτε να χρησιμοποιηθεί και για οποιοδήποτε άλλο σκοπό που θα μας προτείνει η Κοινότητα και οι κάτοικοι της. Θέλουμε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος, όπου σε συνδυασμό με τη λίμνη Κάρλα και τα Μουσεία της Λίμνης θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την φυσική και πολιτιστική ομορφιά του Δήμου μας».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
5
=