ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στα χνάρια των συντρόφων του Ρήγα

στα-χνάρια-των-συντρόφων-του-ρήγα-660278

Αδελφοποίηση με τις πόλεις τους προγραμματίζει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου – Το καλεντάρι των εκδηλώσεων, που σχεδιάζονται

Σε πρώτο πλάνο θέτει τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Ρήγα Βελεστινλή η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου.

Αξιοποιώντας, αφενός τη θετική συγκυρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οπότε ο δήμος ως γενέτειρα του μεγάλου Εθνεγέρτη προγραμματίζει μία σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσει την επέτειο σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και αφετέρου το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» από το υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμος διατηρεί βάσιμες προσδοκίες για χρηματοδότηση του έργου από την Πολιτεία.

Οι εκδηλώσεις για τον Ρήγα Φεραίου αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Ιούνιο, με αφορμή την ημέρα μνήμης του θανάτου του (24 Ιουνίου 1798), στις 24 Ιουνίου.

Η ζωή του Ρήγα μέσα από διαδραστικούς πίνακες

Αναφορικά με το Κέντρο Τεκμηρίωσης, αυτό έχει χωροθετηθεί στην είσοδο του Βελεστίνου σε οικόπεδο έκτασης 5 στρεμμάτων, δωρεά της οικογένειας Δεληγεώργη από το 1990 και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός κτιρίου περίπου 1.000 τ.μ., το οποίο θα φιλοξενεί εκθέσεις και θεματικές εκδηλώσεις, μα πάνω απ’ όλα θα αποτελεί τον εμβληματικό τόπο αναφοράς του Ρήγα Βελεστινλή, για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, όπως έχει γίνει αντίστοιχα στο Βελιγράδι, την πόλη όπου θανατώθηκε ο Ρήγας.

Με την επιστράτευση της τεχνολογίας και διαδραστικά μέσα οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τη ζωή και το έργο του Εθνεγέρτη, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες για άλλα σημαντικά ιστορικά θέματα που αφορούν στην περιοχή, όπως οι αρχαίες Φερές, αλλά και η Κάρλα.

Το καλεντάρι των εκδηλώσεων

Το καλεντάρι των εκδηλώσεων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ήδη σχηματοποιείται.

Πρόκειται για εκδηλώσεις ιστορικού, πολιτιστικού, αλλά και αθλητικού χαρακτήρα οι οποίες θα τεθούν υπό την «ομπρέλα» του δήμου, σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς.

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οπότε και άτυπα θα ξεκινήσει αυτός ο μαραθώνιος εκδηλώσεων, ο δήμος το επόμενο διάστημα προγραμματίζει περίπου 50 εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή, με φόντο πάντα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το προσχέδιο του πλέγματος των εκδηλώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα σύντομα (εκκρεμούν ορισμένες διαδικασίες), περιλαμβάνουν, την αδελφοποίηση του δήμου Ρήγα Φεραίου με τις πόλεις καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα.

Προγραμματίζεται επίσης εκδήλωση για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ενώ με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναζητούνται το πλαίσιο συμμετοχής του μαθητικού πληθυσμού της Μαγνησίας σε θεματικές εκδηλώσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα, τηρουμένων φυσικά των πρωτοκόλλων που απαιτούν οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας.

Ο δήμος επίσης προγραμματίζει τα εγκαίνια ιστορικών χώρων, όπως του Μνημείου Βουλής Θετταλομαγνησίας, ενώ ακόμη σε προτεραιότητα είναι τα εγκαίνια Έκθεσης Βουλής (το υλικό βρίσκεται ήδη στον εκθεσιακό χώρο Ρήγας Βελεστινλής στο Βελεστίνο) για τον Ρήγα.

Για την εκδήλωση έχει απευθυνθεί ήδη πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα.

Τέλος, σε συνεργασία με τις δημοτικές ενότητες, την ΙΜ Δημητριάδος και άλλους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αρκετές εκδηλώσεις αθλητικού χαρακτήρα υπό την «ομπρέλα» των Ρήγειων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Βελεστίνο, αλλά και εκδηλώσεις όπως η Αμφικτυονία Καραγκούνηδων 2021 και το 7ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο Θεσσαλών – Καραγκούνηδων κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου