ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καταδίκη για το πολύνεκρο τροχαίο στον Ριζόμυλο

καταδίκη-για-το-πολύνεκρο-τροχαίο-στο-675941

Προκάλεσε από εγκληματική αμέλεια το θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο έχασαν εντελώς άδικα τη ζωή τους οι τρεις νέοι

Ποινή φυλάκισης 5 ετών κατά συγχώνευση, μετατρεπόμενη, επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Λάρισας σε βάρος του 26χρονου οδηγού του μοιραίου φορτηγού δημοσίας χρήσεως, που προκάλεσε το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα τον Ιούλιο του 2016 στο 36ο χλμ της Π.Ε. Βόλου – Λάρισας, μεταξύ Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, που έχασαν τη ζωή τους ο Φίλιππος Καπανιάρης 20 ετών από τον Ριζόμυλο και οι αδερφές Ιωάννα και Κατερίνα Κουτσιαρή 18 και 21 ετών από το Στεφανοβίκειο.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και τον καταδίκασε με ομόφωνη απόφασή του. Ο εισαγγελέας έδρας έκρινε ότι ο οδηγός ήταν αποκλειστικά υπαίτιος, καθώς από εγκληματική αμέλεια έχασε τον έλεγχο του φορτηγού του, ενώ όφειλε να έχει τεταμένη προσοχή μετά από πολύωρη οδήγηση του υπέρβαρου οχήματος.

Το πολύνεκρο δυστύχημα αναβίωσε χθες στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας, που ασχολήθηκε αποκλειστικά μόνο με την υπόθεση μέχρι τις 16:00.

Η πολιτική αγωγή συντάχθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι «ο άπειρος οδηγός της νταλίκας μετά από πολύωρη κόπωση και με αυξημένες για τις περιστάσεις ταχύτητα έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα όπου κινούταν κανονικά με το αυτοκίνητό του ο Φίλιππος Καπανιάρης, με συνεπιβάτισσές του τις αδερφές Κουσιαρή».

Τα τρία άτυχα παιδιά βρήκαν ακαριαίο θάνατο στο Ριζόμυλο, όταν η νταλίκα μπήκε στο ρεύμα τους και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το αυτοκίνητό τους. Λίγα μέτρα έξω από το χωριό τους παραμόνευε ο θάνατος και ο επίλογος σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στη Μουσική Σχολή του Δήμου Ρήγα Φεραίου όπου νωρίτερα η Ιωάννα έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε στις εκδηλώσεις έμπαινε με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών και πάλι στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, ο οποίος υποστήριξε ότι το αυτοκίνητο των αδικοχαμένων νέων μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και όχι 26χρονου.

Ο ισχυρισμός του όμως -όπως επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή- ήταν προσχηματικός και κατέρρευσε.

Στη δίκη εξετάστηκαν συνολικά τρεις πραγματογνώμονες που ορίστηκαν τόσο από την πλευρά των οικογενειών των θυμάτων όσο και του κατηγορούμενου.

Επίσης, κλήθηκαν και εξετάστηκαν μάρτυρες που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος είδαν τα αυτοκίνητα στις τελικές θέσεις τους, τα θραύσματα στο οδόστρωμα και τα ευρήματα της σύγκρουσης επί της οδού και τα άψυχα κορμιά των τριών άτυχων παιδιών.

Τραγικές φιγούρες στο δικαστήριο οι χαροκαμένοι γονείς δήλωσαν κατηγορηματικά ότι τα παιδιά δεν έφεραν καμία υπαιτιότητα και τόνισαν ότι χάθηκαν άδικα και ξεκληρίστηκαν οι οικογένειές τους. Ζήτησαν παραδειγματική τιμωρία. Τονίζοντας το παράπονό τους ότι ποτέ μέχρι σήμερα ο κατηγορούμενος δεν εξέφρασε μία ειλικρινή συγγνώμη, κάλεσαν το Δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη, ώστε να αναπαυτούν οι ψυχές των παιδιών τους.

Επισημαίνεται ότι το Δικαστήριο μείωση την ποινή στα 5 έτη κατά συγχώνευση από 7 έτη που ήταν η πρωτόδικη του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, καθώς είναι η ανώτατη για κατά συρροή ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του Ιούλιο του 2019.

Δικηγόροι πολιτικής αγωγής ήταν οι Γιώργος Σκαλίμης και Χριστόφορος Γκλαβένος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου