ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης «οδηγός» ανάδειξης της γενέτειρας του Ρήγα

το-κέντρο-τεκμηρίωσης-οδηγός-ανάδε-702182

Το έργο έχει προβλεφθεί να χωροθετηθεί σε οικόπεδο δωρεά της οικογένειας Δεληγεώργη

Tα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αναμένει ο δήμος προκειμένου να ανάψει πράσινο φως για τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης «Ρήγας Βελεστινλής», που αναμένεται να χωροθετηθεί στην είσοδο του Βελεστίνου σε οικόπεδο έκτασης 5 στρεμμάτων, δωρεά της οικογένειας Δεληγεώργη από το 1990.

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης προβλέπεται να είναι ένα κτίριο περίπου 1000 τ.μ., ενώ για τα τρία πρώτα βραβεία του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων του έργου θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο. Η τελική πρόταση για τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά θα γίνει από ειδική επιτροπή.

Τους πόρους για την κατασκευή του έργου διεκδικεί ο δήμος από το Πράσινο Ταμείο, ενώ το «κλειδί» για την τελική έγκριση κρατά η Επιτροπή 2021 με επικεφαλής την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, καθώς το Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι ενταγμένο και για λόγους συμβολικούς στο πακέτο των παρεμβάσεων που προωθεί ο δήμος το πλαίσιο των δράσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ως γενέτειρα του Εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή.

Σημειώνεται πως ο δήμος προσδοκά βάσιμα ότι το εμβληματικό αυτό έργο θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, όπως έγινε αντίστοιχα στο Βελιγράδι, την πόλη όπου θανατώθηκε ο Ρήγας. Ο εθνομάρτυρας άλλωστε υπήρξε εκτός από μία σπουδαία και πολυσχιδή προσωπικότητα και οραματιστής μιας Πολιτείας στα Ελεύθερα Βαλκάνια από τους Οθωμανούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου