ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ενστάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο από τoν δήμο Ρήγα Φεραίου

ενστάσεις-για-τον-νέο-εκλογικό-νόμο-απ-763718

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από τους κ.κ Αντιδημάρχους: Πρίντζο Νικόλαο, Γιαννακό Ευάγγελο, Μακεδών Χρήστο, Μπατζιάκα Ιωάννη και Παλληκάρη Δημήτριο, συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, παρουσία του προέδρου της Κοινότητας Κεραμιδίου Ανδρέα Βλαχόπουλο. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος για την ανάδειξη δημοτικών αρχών, όπως δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο σε σχετικές με τους ΟΤΑ ιστοσελίδες.

Από τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο της Κοινότητας Κεραμιδίου εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις αλλαγές που προβλέπονται στην ενδοδημοτική εκπροσώπηση.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου, που θα τεθεί στις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας εκπρόσωπος της δημοτικής κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση, που αφορά τις Κοινότητες Κεραμιδίου, Μ. Περιβολακίου και Κερασιάς δημιουργεί έλλειψη εκπροσώπησης, σημαντικού μέρους του πληθυσμού του Δήμου και εν γένει δυσλειτουργία στο έργο της δημοτικής αρχής.

Ενδεικτικά η Κοινότητα Κεραμιδίου, αποτελείται από πέντε οικισμούς, έχει 433 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έκταση 111,5 τ. χιλιόμετρα και απόσταση 43,3 χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός της ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους καθώς αποτελεί τουριστικό μέρος. Με το νέο υπό κατασκευή δρόμο Λάρισας –Μαγνησίας θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης και ήδη λειτουργούν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, στην ορεινή αυτή κοινότητα, ο πρόεδρος και οι τοπικοί σύμβουλοι παρέχουν υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στους κατοίκους και στις παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή, η κατάργηση των συμβουλίων κοινότητας στις έδρες των δήμων δυσχεραίνει επίσης το έργο των δημοτικών αρχών, αφού τα συμβούλια των κοινοτήτων αποτελούν πραγματικούς αρωγούς στις δημοτικές αρχές.

Τέλος αποφασίστηκε, μετά και τη συμμετοχή του Δημάρχου στην τηλεδιάσκεψη, που θα γίνει αύριο Τετάρτη 3-2-2021 και ώρα 13.30, με θέμα «το Σχέδιο Νόμου για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών» και στη συνέχεια να κατατεθεί από την ΠΕΔΘ ολοκληρωμένη πρόταση προς την ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης με του Υπουργείο Εσωτερικών, να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί σχετικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου