ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μπολιάζοντας την ελπίδα κατά της πανδημίας

μπολιάζοντας-την-ελπίδα-κατά-της-πανδ-773397

Ιδιώτες γιατροί, νοσηλευτές και εμβολιαστές μιλούν για το ταξίδι προς την «Ελευθερία» και την εμπειρία του εμβολιασμού

Αν πριν έναν χρόνο έλεγε κάποιος στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας της Αργαλαστής ότι θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών στη μάχη να μπει φρένο στην πανδημία του κορονοϊού για να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα, σίγουρα δεν θα το πίστευαν. Και όμως από τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή από την περασμένη Τετάρτη, το Κέντρο Υγείας στο όμορφο κεφαλοχώρι του Νοτίου Πηλίου αποτελεί το πρώτο εμβολιαστικό Κέντρο σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Μαγνησία, όπου σε ρόλο «πιλότου» άρχισαν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Υπερήλικες, ιδιώτες γιατροί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών του Βόλου, 300 άτομα συνολικά μέχρι χθες, έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στη δομή.

Ο απολογισμός των πρώτων ημερών κλείνει με θετικό πρόσημο, κυρίως όμως αποτελεί «παράσημο» για την εμβολιαστική ομάδα. Για τους γιατρούς και νοσηλευτές που για περισσότερες από 8 ώρες κάθε μέρα κρατούν μία βελόνα στο χέρι και εμβολιάζουν όσους έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους προς την «Ελευθερία».

Ετοιμοπόλεμοι ανά πάσα στιγμή είναι εκεί και εκτός από το καθαρά ιατρικό κομμάτι έχουν να διαχειριστούν και το ψυχολογικό, προκειμένου να κάνουν όσους προσέρχονται να νιώσουν ασφαλείς και προστατευμένοι.

Τους εμβολιασμούς έχουν πάρει στην πλάτη τους τέσσερις γιατροί, τρεις νοσηλεύτριες και μία επισκέπτρια υγείας. Είναι η λεγόμενο Εμβολιαστική Ομάδα. Ηλιάνα Κεράνη, Βάνα Μακρή, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Πατράς οι γενικοί γιατροί. Βάσω Σδρόλια η επισκέπτρια υγείας και Περσεφόνη Επιφανείου, Γεωργία Κοτοπούλη και Κατερίνα Παπαχρήστου, οι νοσηλεύτριες επί τω έργω.

Πριν πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς φόβο, εμβολιάστηκαν οι ίδιοι. Πιστεύουν στον εμβολιασμό διότι είναι συνυφασμένος με το πνεύμα λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Κορωνίδα της αποστολής που έχει ένα Κέντρο Υγείας από την ίδρυσή του, όπως εξηγεί η κ. Κεράνη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Για αυτό και μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πρωτόγνωρη εμπειρία το μήνυμά τους προς τους πολίτες είναι ξεκάθαρο: Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί θα πρέπει να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να κάνουν το εμβόλιο.

Η Ηλιάνα Κεράνη ήταν εξαρχής υπέρμαχος του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αφού έσπευσε από τους πρώτους υγειονομικούς να εμβολιαστεί από την περασμένη Τετάρτη, ως υπεύθυνη γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου υποδέχεται συμπολίτες που έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό στο ΚΥ Αργαλαστής.

«Eκανα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν από μία εβδομάδα. Δεν αισθάνθηκα απολύτως τίποτα και δεν εμφανίστηκε καμία παρενέργεια ή σημαντική ενόχληση. Τα οφέλη από το εμβόλιο είναι τόσο μεγάλα που οποιαδήποτε ενόχληση και είχα θα ήταν αμελητέα. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε επιφυλακτικοί. Έχει γίνει μεγάλη έρευνα πάνω σε αυτό και το να αρνούμαστε το εμβόλιο που μας χάρισαν η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες, είναι σα να αρνούμαστε και όσα μας χαρίζουν πάνω σε άλλες ασθένειες. Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητές της προόδου», λέει.

«Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκθέτει σε κίνδυνο τους γονείς, τους παππούδες, ολόκληρη την κοινωνία, λόγω έλλειψης υπευθυνότητάς» επισημαίνει με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο η Βάνα Μακρή, επίσης γενικός γιατρός στην Αργαλαστή. «Ο κορoνοϊός δεν προειδοποιεί, έρχεται ξαφνικά με πολλούς κινδύνους. Πρέπει να βάλουμε ένα φρένο σ’ αυτό που ζούμε», προσθέτει η ίδια.

«Σε όσους είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο, θα έλεγα να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις και να προχωρήσουν σε εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε ως κοινωνία για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αλίμονο αν δεν χρησιμοποιήσουμε την εξέλιξη της επιστήμης προκειμένου να θωρακίσουμε την κοινωνία μας. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της, όντας γρήγορη και στοχευμένη», σημείωσε με την σειρά της η Βάσω Σδρόλια.

Η Ειρήνη Κουκλουμπέρη είναι παιδίατρος με δικό της ιατρείο στον Βόλο. Υπηρέτησε ως ειδικευόμενη στο Νοσοκομείο Βόλου, αποφάσισε όμως να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδιωτών γιατρών που εμβολιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Λίγο μετά δήλωνε χαρούμενη, συγκινημένη και ασφαλής. «Νιώθω τους συναδέλφους του Κέντρου Υγείας σαν οικογένεια. Πρόκειται για μία έμπειρη ομάδα. Εμβολιάστηκα χωρίς κανένα πρόβλημα και όλα κύλησαν ομαλά. Με το εμβόλιο είμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο να αγκαλιαστούμε ξανά με τους δικούς μας ανθρώπους», ανέφερε.

H ιδιώτης πνευμονολόγος Ευαγγελία Παπαγεωργίου επίσης εμβολιάστηκε στην Αργαλαστή. Η ίδια θεωρεί πως «με το εμβόλιο η ελπίδα επιστρέφει καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις να πάρουμε τη ζωή μας πίσω για αυτό είναι σημαντικό ο καθένας από τη θέση του να απομονώσουμε τις ανεύθυνες φωνές και να πείσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά. Αν μάλιστα μπορούν και το κάνουν άνθρωποι στα 90 και στα 95 τους χρόνια, μπορούμε να το κάνουμε όλοι. Είναι σαν να βλέπουμε ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ. Είναι η αρχή του τέλους για τη νόσο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου