ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Θωρακίζονται» έναντι ιερόσυλων τα ξωκλήσια στον Δήμο Ρ. Φεραίου

θωρακίζονται-έναντι-ιερόσυλων-τα-ξ-776469

Μέτρα για τα υπαίθρια ξωκλήσια λαμβάνει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μετά από κρούσματα κλοπών

«Φρένο» σε επίδοξους ιερόσυλους που βάζουν στο μάτι εκκλησιαστικά κειμήλια αξίας, αλλά και χρυσοθήρες που έχουν «χτυπήσει» κατά καιρούς στην περιοχή ψάχνοντας για λίρες, επιδιώκει να βάλει ο δήμος Ρήγα Φεραίου, θέλοντας να προστατέψει τα ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Ο συναγερμός σήμανε μετά τη βεβήλωση της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον δρόμο Καναλίων- Βελεστίνου, όπου οι δράστες άνοιξαν ολόκληρο λαγούμι για να εισέλθουν μέσα στον μικρό ναΐσκο, αρπάζοντας διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια. Από τότε ο δήμος είχε δεχτεί τις εκκλήσεις των αρχών αρκετών δημοτικών διαμερισμάτων στα οποία υπάρχουν αφύλαχτες μικρές εκκλησίες, οι οποίες αποτελούν «στόχο» ανά πάσα στιγμή, πολλώ δε μάλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που δεν υπάρχει η δυνατότητα από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους αλλά και τους ιερείς, να μεταβαίνουν συχνά και να ελέγχουν την κατάσταση.

Ήδη σε ξωκλήσια όπως των Αγίων Θεοδώρων στο δημοτικό διαμέρισμα Αερινού, στην Αγία Παρασκευή στον οικισμό του Βενέτου και στον Αγιο Ιωάννη στο Καμάρι, έχουν τοποθετηθεί ειδικές συστάδες φωτοβολταϊκών που παρέχουν «άπλετο φως» και είναι πολύ δύσκολο κανείς να προσεγγίσει προκειμένου να κλέψει. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε άλλα εξωκλήσια. Εχει ήδη δοθεί εντολή σε όλα τα τοπικά συμβούλια να καταγραφούν όλα τα ξωκλήσια και οι μικροί ναΐσκοι. Απώτερος στόχος εκτός από τη λήψη μέτρων όπως ο επαρκής φωτισμός, να ενταχθούν σ’ ένα δίκτυο του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του οποίου μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη γενικότερη αναβάθμιση και των εξωραϊσμό τους (τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κ.α.), ώστε να μην αποτελούν «βορά» σε κάθε ιερόσυλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου