Διεργασίες για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-06, 20:14:59
Διεργασίες για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και θα στεγάζει απολιθώματα ζώων

Τα απολιθώματα θηλαστικών, όπως ύαινες, αρκούδες, ρινόκερους, από την προϊστορική περίοδο που αποκαλύφθηκαν πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια στο Μικρό Περιβολάκι, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου, όπου τονίστηκε επιπλέον η ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ενώ η παρουσίαση των απολιθωμάτων έγινε από τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Κουφό.

Τα απολιθώματα θηλαστικών του Αν. Μειοκαίνου της Θεσσαλίας είναι σχεδόν άγνωστα, εκτός από κάποιες σποραδικές αναφορές για την παρουσία τους στα χωριά Αλήφακας και Σοφάδες. Η παρουσία τους κοντά στο χωριό Μικρό Περιβολάκι, αν και ήταν γνωστή στους κατοίκους, παρέμενε άγνωστη στους επιστήμονες μέχρι το 1996, όταν μια ομάδα γεωλόγων του Ι.Γ.Μ.Ε. που χαρτογραφούσε την περιοχή τα ανακάλυψε και ειδοποίησε τον Καθηγητή Γ. Δ. Κουφό του Α.Π.Θ. Μετά τη διαπίστωση της παρουσίας τους άρχισε μια σειρά ανασκαφών μέχρι το 2004, που είχε ως αποτέλεσμα να συλλεχθεί ένας μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων από την περιοχή. Τα απολιθώματα αφορούσαν από διάφορα ζώα, όπως ύαινες, αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, αντιλόπες, γαζέλες, ιππάρια, αγριόχοιρους. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, μια αντιλόπη, που αποτελεί νέο γένος και είδος για την επιστήμη και που ονομάστηκε Pheraios chryssomallos.

Ο κ. Κουφός αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν για να αποκαλυφθούν τα απολιθώματα, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα τα οποία ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι επιστημονικές μελέτες και έρευνες συνεχίζονται στο χώρο της παλαιοντολογίας.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως η αποκάλυψη των απολιθωμάτων πριν μερικά χρόνια αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική εξέλιξη η οποία μπορεί να συμβάλλει στη συστηματική μελέτη και έρευνα της προϊστορικής περιόδου. Γι’ αυτό και θεωρούμε πως είναι αναγκαία η στενότερη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Καθηγητή κ. Κουφό στην προοπτική της αξιοποίησης των απολιθωμάτων.

Παράλληλα η κ. Λαΐτσου συζήτησε με τον κ. Κουφό το θέμα της γενικότερης ανάδειξης των απολιθωμάτων. Στις συζητήσεις τονίστηκε η προοπτική της ίδρυσης και λειτουργίας ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με τον κ. Κουφό να εκφράζει το ενδιαφέρον του για την πρόταση αυτή, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα της οργανωμένης στέγασης και προβολής των ευρημάτων.

Το Μουσείο σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, μπορεί να στεγαστεί στο διδακτήριο που παλιότερα λειτουργούσε το δημοτικό σχολείο του Μικρού Περιβολακίου. 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=