ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πανελλήνιο βραβείο στο ΓΕΛ Καναλίων

πανελλήνιο-βραβείο-στο-γελ-καναλίων-847410

Την 3η θέση κατέλαβε το ΓΕΛ Καναλίων στο μαθητικό διαγωνισμό «Η Δική μου Βιοηθική» που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Όλες οι εργασίες της «Ενότητας Θεσσαλονίκης» παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή των σχολείων τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά.

Η ομάδα του σχολείου πραγματοποίησε εργασία με θέμα «Μεταμόσχευση και δωρεά οργάνων – Γεγονότα, σκέψεις, συμπεράσματα και προτάσεις», με μέλη της ομάδας τη μαθήτρια της Γ’ τάξης Ελένη Ευαγγελινού και επιβλέπουσες καθηγήτριες, τη Γεροφώτη Μαρία, καθηγήτρια πληροφορικής και τη Μπάσιου Ασπασία, Διευθύντρια του ΓΕΛ Καναλίων.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να ενθαρρύνει τον προβληματισμό για τη Βιοηθική μέσα στην τάξη καθώς και το δημόσιο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα των ηθικοκοινωνικών συνεπειών της σύγχρονης τεχνολογίας. Ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της άμβλωσης, της ευθανασίας, των μεταμοσχεύσεων, της δωρεάς οργάνων, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της κλωνοποίησης προσεγγίστηκαν από τους μαθητές με έγκυρα επιστημονικά στοιχεία και χωρίς προκαταλήψεις, δίνοντας αφορμή για λόγο και αντίλογο, προβληματισμό και φυσικά διεύρυνση της κριτικής σκέψης.

Η συμμετοχή του Λυκείου Καναλίων βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόκειται ουσιαστικά για σύντομο ντοκιμαντέρ – συνέντευξη διάρκειας 15 λεπτών, στην οποία μια 23χρονη κοπέλα, η Λένα Πολύχρονη, όντας ασθενής με κυστική ίνωση, μιλάει για το δώρο ζωής που της δόθηκε όταν στα 18 της υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνευμόνων. Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στα Κανάλια, με φόντο τη λίμνη Κάρλα και ολοκληρώνεται, προβάλλοντας την ηθική διάσταση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Η κ. Μαρία Γεροφώτη σε δηλώσεις της ανέφερε «Ήταν μια πολύ πλούσια εμπειρία συνολικά, από τη σύλληψη της ιδέας, την κινηματογράφηση και το μοντάζ μέχρι την παρουσίαση του τελικού αποτελέσματος, καθώς στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Εμβαθύναμε σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα που θεωρώ παραμένει ταμπού στη χώρα μας ακόμα, αυτό της δωρεάς οργάνων και προσπαθήσαμε να το παρουσιάσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, έχοντας στο νου μας ότι θέλουμε να αγγίξουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Ευχαριστούμε πρωτίστως την Λένα που δέχτηκε να μας μιλήσει για όλα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης το φωτογράφο Βαγγέλη Ξένο για την ευγενική παραχώρηση ψηφιακού υλικού του, ένα μικρό μέρος του οποίου στολίζει τη σύντομη ταινία μας.»

Από την πλευρά της η κ. Ασπασία Μπάσιου επεσήμανε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στη μαθήτρια Ελένη Ευαγγελινού όσο και στην καθηγήτρια πληροφορικής Μαρία Γεροφώτη που υπό την σημαντική βοήθειά της εκπροσωπήθηκε το σχολείο μας στο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Η Δική μου Βιοηθική» που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, καταλαμβάνοντας την Τρίτη θέση. Πρώτα από όλα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στη Λένα Πολυχρόνη που με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να συμμετάσχει στην εργασία που εκπόνησε το σχολείο μας και μας μίλησε για την προσωπική της περιπέτεια. Στόχος της συμμετοχής μας ήταν η ενθάρρυνση του προβληματισμού για θέματα Βιοηθικής καθώς και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για αυτά τα θέματα μέσα στην τάξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου