ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δημοπρατήθηκε το έργο του Κερασιώτη για την αντιπλημμυρική προστασία

δημοπρατήθηκε-το-έργο-του-κερασιώτη-γ-386730

Ξεκινούν άμεσα τα έργα για τη θωράκιση του χειμάρρου Κερασιώτη

Η δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων στον Κερασιώτη ανοίγουν το δρόμο για την εκτέλεση του έργου που θα θωρακίσει από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τη δημοτική ενότητα της Κερασιάς στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, η οποία πριν από δύο και πλέον χρόνια γνώρισε τη μανία της φύσης και υπέστη μεγάλες ζημιές όταν υπερχείλισε ο χείμαρρος που διασχίζει το χωριό.

Η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων υδρονομίας εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τη μελέτη τα έργα που θα περιλαμβάνονται στην παρούσα εργολαβία είναι αντιπλημμυρικά έργα και έργα ανάσχεσης της διάβρωσης των ορεινών λεκανών για την προστασία των συλλεκτήρων και του λιμναίου περιβάλλοντος (ξερολιθιές, αναβαθμοί, φυτοτεχνικά έργα, συρματόφραγματα, διαμορφώσεις κοίτης και λοιπές παρεμβάσεις) εκτείνονται ανατολικά και βορειοανατολικά της λίμνης Κάρλας και έχουν αφετηρία από τα νότια τον οικισμό τη Κάτω Κερασιάς και πέρας στα βόρεια τον οικισμό της Ανάβρας. Οι κύριοι οικισμοί που περιλαμβάνονται στην έκταση των έργων είναι αυτοί της Κάτω Κερασιάς, του Καλαμακίου, της Ανάβρας καθώς και βορειοδυτικά οι οικισμοί του Πλατυκάμπου, της Γλαύκης και της Μέλισσας οι οποίοι ανήκουν στους Νομούς Μαγνησίας και Λαρίσης. Τα παραπάνω έργα διακρίνονται σε δύο επιμέρους ομάδες, στα πεδινά αντιπλημμυρικά έργα και στα ορεινά αντιπλημμυρικά έργα

Τα πεδινά αντιπλημμυρικά έργα αφορούν συγκεκριμένα στη διευθέτηση του χειμάρρου Άμυρου και τη διευθέτηση του ρέματος της Ανάβρας. Επίσης τα έργα του ρέματος οικισμού Ανάβρας που διέρχεται μέσα από τον οικισμό της

Ανάβρας αποτελούν τη συνέχεια των έργων διευθέτησης του χειμάρρου Άμυρου εκ των ανάντι, τα έργα διαμόρφωσης σταθερής διατομής κοίτης του ρέματος Καλαμακίου. Τα έργα διαμόρφωσης διατομής κοίτης στον Κερασιώτη περιλαμβάνουν έργα εντός κοίτης αλλά και τα απαραίτητα συνοδά αντιπλημμυρικά έργα εκτός κοίτης. Επίσης προβλέπουν την κατασκευή μικρών φραγμάτων υπερχείλισης στην αρδευτική διώρυγα.

Τα ορεινά αντιπλημμυρικά έργα αντίστοιχα αφορούν συγκεκριμένα

Σε φυτοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά έργα σε ορεινές περιοχές των Νομών Λαρίσης και

Μαγνησίας που περιλαμβάνουν φυτοτεχνικά έργα και μέτρα διαχείρισης με σκοπό την ίδρυση φυτοκοινωνιών ώστε να προστατευθούν οι επιφάνειες αυτές και να ρυθμισθεί η δίαιτα των ρεμάτων και να αξιοποιηθούν τα ύδατα και ο χειμαρρικός χώρος τους.

Επίσης έργα αργολιθοδομής (μικρού ύψους πεζούλες), σε μικρές χαραδρώσεις για την αποτροπή της αξονικής διάβρωσης και τη συγκράτηση φερτών υλών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου