ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το παλιό σχολείο της Άνω Κερασιάς ζωντανεύει 76 χρόνια μετά

το-παλιό-σχολείο-της-άνω-κερασιάς-ζωντ-849023

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κερασιά η εκδήλωση για την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης και πρότασης του αρχιτέκτονα μηχανικού κ. Δημ. Παλιούρα για την αποκατάσταση του παλαιού σχολείου της Άνω Κερασιάς. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου, σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και την τοπική κοινότητα Κερασιάς.

Στην όμορφη πλατεία της Κάτω Κερασιάς, η αυλαία άνοιξε με το καλωσόρισμα των επισήμων, των επισκεπτών αλλά και των Κερασιωτών από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ελ. Παπαδημητροπούλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθηναν χαιρετισμό ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Μαραβέγιας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ο κ. Δ. Νασίκας, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και διαχείρισης υδάτων λίμνης Κάρλας κ. Γ. Λαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας Αθ. Λιούπη και ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κύριος Κ. Λάμπρος καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς κ. Γ. Ζήσης. Επίσης αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του βουλευτή ΜαγνησίαςΑλ. Μεϊκόπουλου. Ο δήμαρχος κύριος Δ. Νασίκας στον χαιρετισμό του τόνισε την σπουδαιότητα ανάλογων πρωτοβουλιών από συλλόγους και φορείς της περιοχής και συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κύριο Παλιούρα για τη μελέτη του.

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ε. Παπαδημητροπούλου στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Άνω Κερασιά φέρει όλα τα χαρακτηριστικά προσέλκυσης επισκεπτών με ενδιαφέροντα στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και στην ιστορία. Η οδός η οποία ακολουθήθηκε από το σύλλογο για την αναβίωση της Άνω Κερασιάς ήταν σταθερή και απαρέγκλιτη. Η επιλογή από το 2002 για το χαρακτηρισμό της Άνω Κερασιάς ως «Ιστορικού Τόπου» μέσω του υπουργείου πολιτισμού & αθλητισμού ήταν δύσκολη αλλά ορθή και δίκαιη για τον τόπο. Είχε – όπως είπε – ως αποτέλεσμα άνθρωποι ειδικοί και έμπειροι να είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μελέτη του κ. Παλιούρα για το παλαιό σχολείο της Άνω Κερασιάς λέγοντας ότι αυτή εγγυάται το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα αφού προέρχεται από έναν ειδικό από τους λίγους της περιοχής αλλά και της χώρας. Η αποκατάσταση του κτιρίου του σχολείου και η ολοκλήρωση του έργου θα οδηγήσει όπως είπε σε ένα «τοπόσημο» σε ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή. Θα προσδώσει στο χωριό αέρα αναζωογονητικό, αέρα επανόδου και αναβίωσης», τόνισε.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Παλιούρα αναφέροντας ότι η προσφορά του προς το σύλλογο και το χωριό θα είναι αξιομνημόνευτη και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να γίνουν κοινωνοί της πολύμηνης εργασίας του πρώην προϊσταμένου της 5ης εφορείας νεότερων μνημείων Θεσσαλίας.

Το λόγο πήρε ο πρωταγωνιστής της βραδιάς αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Δ. Παλιούρας ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορία της Άνω Κερασιάς από το 1600 (πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξή της) μέχρι το ολοκαύτωμα του 1944 από τους Γερμανούς. Τόνισε το σημαντικό ρόλο των κατοίκων του χωριού στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα από τις αρχές του 1943 ως και το 1944 οπότε είχαμε και την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου για την ανακήρυξη της Άνω Κερασιάς ως «Ιστορικού Τόπου» η οποία επετεύχθη όπως είπε μετά από συνεργασία με την υπηρεσία νεότερων μνημείων Θεσσαλίας στις 20 Μαρτίου 2015.

Στη συνέχεια ο κ. Παλιούρας έδωσε μια πλήρη εικόνα της αρχιτεκτονικής μορφής των σχολικών κτιρίων του Πηλίου από το 1881 ως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, καταλήγοντας στο παλαιό δημοτικό σχολείο της Άνω Κερασιάς και έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά, για το χρόνο κατασκευής του, για τον τρόπο λειτουργίας του, για τους δασκάλους που υπηρέτησαν σε αυτό.

Ακολούθησε περιγραφή της τωρινής κατάστασης του κτιρίου και πρόταση αποκατάστασης του στην αρχική του μορφή και μετασκευής του σε εκθετήριο της ιστορίας του χωριού και της εθνικής αντίστασης της περιοχής.

Η παρουσίαση περιλάμβανε προτάσεις για τις εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν με εξαιρετική σαφήνεια και λεπτομέρεια, συνοδευόμενες με προβολή των αντίστοιχων σχεδίων καθώς και την πρόταση οργάνωσης και παρουσίασης του υλικού (φωτογραφίες, χαρακτικά σχέδια, έγγραφα), τα οποία θα τοποθετηθούν εντός του κτιρίου. Ο στόχος είναι να αποτελέσει έναν χώρο ολοκληρωμένης πληροφόρησης για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, τον πολιτισμό, την κοινωνική οργάνωση, την οικονομία του χωριού καθώς και τη συμβολή των κατοίκων του στην εθνική αντίσταση. Τελειώνοντας πρότεινε, στο χώρο να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, τιμητικά αφιερώματα, λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις κι άλλα ώστε να αποτελέσει ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της περιοχής.

Οι παρεβρεθέντες εντυπωσιάστηκαν, με τις άρτια τεκμηριωμένες επί χάρτου προτάσεις και ευχήθηκαν την υλοποίηση του έργου ενώ οι εκεί εκπρόσωποι της πολιτείας κκ. Μαραβέγιας, Νασίκας και Λαδόπουλος δήλωσαν θετικοί στην προώθησή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου