ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το κορυφαίο συγκρότημα πιλοτικών θερμοκηπίων της Ευρώπης στο Βελεστίνο

το-κορυφαίο-συγκρότημα-πιλοτικών-θερ-9528

Στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υλοποιείται η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος

Δέκα αυτόνομα θερμοκήπια συνολικής έκτασης τριών στρεμμάτων, τα οποία είναι εξοπλισμένα με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, συνθέτουν το κορυφαίο συγκρότημα πιλοτικών θερμοκηπίων στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο Βελεστίνο, στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υλοποιείται το κύριο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα 20 Εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με διευθυντή, επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κατσούλα, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και ΕΠ συμμετέχει την περίοδο αυτή σε 12 ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτούμενα κάτω από τον Ορίζοντα 2020, το Πρόγραμμα ERASMUS+ και Διά Βίου Μάθησης (LLP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020:Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ (ΕΔΚ ), Διακρατικά Προγράμματα καθώς επίσης και στα Διαρθρωτικά Προγράμματα Interreg.

Με την επιτυχή του συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια να τετραπλασιάσει τη χρηματοδότησή του για την έρευνα, να βελτιώσει τα επίπεδα αριστείας και να συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ερευνητικό γίγνεσθαι. Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου περιβάλλοντος έχει συνάψει συνεργασίες με εκτεταμένο δίκτυο πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες ενώ προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας σε νέους ερευνητές.

Κύριος τομέας έρευνας του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος είναι στη χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνικών σε θερμοκήπια και διχτυοκήπια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας στα θερμοκήπια. Οι νέες τεχνολογίες εστιάζουν στην υδροπονία με πλήρη διαχείριση-ανακύκλωση του θρεπτικού διαλύματος, στις δοκιμές διαφόρων υποστρωμάτων καλλιεργειών, στις δοκιμές νέων δικτύων εντομοστεγανότητας, στις δοκιμές νέων υλικών κάλυψης θερμοκηπίων, στην ενυδρειοπονία (καλλιέργεια ψαριών και φυτών μαζί), στην παραγωγή μικροφυκών και άλλων καινοτόμων προϊόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου